EnergiWatch

Vestas og Mitsubishi åbner om syv uger

Vestas og japanske Mitsubishi Heavy Industries har skudt jagten på at blive verdens største havmølleleverandør i gang.

Foto: Lars Krabbe

Juridisk skete det med sidste uges meddelelse fra de to industriselskaber om, at man efter et halvt års tilløb nu har etableret det nye joint venture offshore-selskab med det mundrette navn MHI Vestas Offshore Wind.

Officielt sker det den 27. maj, hvor det nye hovedkontor i Aarhus indvies, lyder det nu fra MHI Vestas Offshore Wind.

Selv om de 380 ansatte, som overføres fra Vestas, stadig kæmper for at finde deres ben i det nye selskab, fejler ambitionerne bag det dansk-japanske kæresteri ikke noget.

Viden, erfaring og teknologi

I hvert fald ikke hvis man spørger Vestas-chef Anders Runevad, der som næstformand i bestyrelsen i MHI Vestas Offshore Wind peger på, at fremtidens vindere på havmøllemarkedet bliver selskaber med en velfungerende teknologi, viden og stor erfaring fra mange havmølleprojekter.

"Jeg er overbevist om, at MHI Vestas Offshore Wind har netop alt dette, og jeg ser frem til at følge selskabet tæt på sin vej mod at blive en global leder inden for offshore-vindkraft," slog Anders Runevad fast, da blåstemplingen af det nye joint venture var en realitet sidste uge.

Skal genrejse havmølleforretningen

Dermed slår han en tyk streg under, at det nye selskab bl.a. er sat i verden for at genrejse Vestas’ blødende havmølleforretning, som de senere år er blevet fuldstændig kørt over af Siemens Wind Power.

Alene i 2013 viser nye tal fra den europæiske vindmølleindustri EWEA, at Siemens stod for 69 pct. af den samlede havmølleeffekt svarende til 1.082 megawatt (MW), mens Vestas blot stod for 123 MW.

Men håbet i Vestas og Mitsubishi er givetvis, at det forhold vil ændre sig med det nye joint venture-selskab takket være den nye havmølle V164 på 8.0 MW, som selskabet overtager fra Vestas.

Møllen er stadig under test, og foreløbig er det officielt kun Dong Energy, der har vist interesse for at købe superhavmøllen.

Mål: En global førerposition

Men det får ikke bestyrelsesformand i MHI Vestas Offshore Wind, Masafumi Wani, til at holde sig tilbage.

Ligesom Anders Runevad peger han også på, at det nye selskab "…kan opnå en global førerposition inden for offshore-vindkraft."

Hvornår, hvordan og om det overhovedet vil lykkes at fravriste Siemens havmøllemarkedets guldmedalje, kan kun tiden vise.

Første skridt er imidlertid den officielle indvielse i slutningen af maj.

Dongs Race Bank har fart på

Her er opskriften for MHI Vestas

Den japansk-danske havmølleduo er klar

Vestas' aftale med Mitsubishi godkendt

Mere fra EnergiWatch

IEA: Atomkraft kan stå til at få comeback

I takt med at verden skal finde måder at takle den verserende energikrise på, har energikilder som atomkraft gode muligheder for at spille en signifikant rolle, lyder budskabet fra Det Internationale Energiagentur (IEA) i dugfrisk rapport.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs