Vestas: EKF i ryggen gør en stor forskel

Det er en betragtelig fordel for Vestas, at selskabet har den danske stat i ryggen, i form af EKF, når der skal sælges vindmøller, fortæller salgschef Juan Araluce fra Vestas.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
AF RITZAU FINANS

Hos Vestas er man glade for samarbejdet med EKF - tidligere Eksportkreditfonden - der stiller garantier til rådighed for eksportselskaber, fortæller salgschef Juan Araluce.

Vindmøllebranchen er en af de helt store aftagere, og det er ikke nogen dum idé at have den danske stats garanti for, at pengene kommer tilbage, når man i stigende grad sælger vindmøller til nye lande, ikke mindst i områder som Latinamerika og Afrika.

"Meget af vores vækst kommer de nye markeder. Sidste år lavede vi aftaler i 37 lande spredt over seks kontinenter, og denne trend vil fortsætte. Der er der rart at have EKF som en stærk partner, for i udviklingslande er det ikke altid det nemmeste at skaffe finansiering," siger Juan Araluce til Ritzau Finans.

EKF: Cape Wind-garanti er den største nogensinde

"Vindmøllebranchen – og især Vestas – har indset, at det er fint nok at komme med god teknologi og møller, der bliver større og større og mere effektive. Men for at få aftaler er det vigtigt at komme med finansiering. Der er vi meget glade for at samarbejde med Vestas," supplerer Anette Eberhard, direktør for EKF, over for Ritzau Finans.

Mange projekter sammen

Vestas og EKF har samarbejdet om i alt 48 projekter med en samlet størrelse på over 30 mia. kr. og kapacitet på mere end 4000 megawatt (MW). I 2013 var EKF involveret i omkring en tiendedel af Vestas’ ordreindgang.

"EKF gør en stor forskel, ikke alene fordi de stiller garantier til finansieringen, men også fordi de har den troværdighed, der er nødvendig for at få andre med i finansieringen. Bankerne har fået sværere ved at låne ud på grund af kreditkrisen og kapitalkrav, så der er nye spillere på vej ind, eksempelvis hedgefonde og pensionskasser, og der gør EKF det meget nemmere at få dem ind over og gør vores og vores kunders liv nemmere," siger Juan Araluce.

EKF’s formål er at støtte alle danske eksportører, men over de seneste år har især vindmølleindustrien fyldt meget, med omkring seks ud af hver ti nye støttekrone tildelt selskaber i den branche.

"Det er meget naturligt. For det første er der to meget store danske mølleproducenter, og der er mange underleverandører. På den anden side har vi mange kunder i andre brancher, f.eks. inden for landbrug og fødevarer, men størrelsen af projekterne er for det meste meget større inden for vind, så det fylder meget. Men jeg synes også, at vindindustrien er meget vigtig for Danmark," siger Anette Eberhard.

I 2013 udstedte EKF nye garantier for 16,8 mia. kr. De 64 pct. af dem var til vindbranchen, og det største projekt var de næsten 2,6 mia. kr., EKF stillede i garanti til offshore-vindmølleparken Butendiek, der bygges med Siemens-vindmøller produceret i Danmark.

Ny optur til stort dansker-projekt i USA

"Ufatteligt vigtig sejr" til dansker-projekt i USA

NKT-rival vinder ordre på USA's første offshorepark

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også