Make: Tysk marked foran nedtur

Det tyske marked ser stærkt ud i 2014, men derefter risikerer det at vende
Foto: EnergiMidt
Foto: EnergiMidt
AF RITZAU FINANS

Endnu et godt år er i vente for det tyske vindmøllemarked i 2014, mens der næste år, på grund af forventede ændrede politiske rammebetingelser, er udsigt til en større tilbagegang. Det vurderer Steen Broust Nielsen, partner i konsulentfirmaet Make Consulting, i et interview med Ritzau Finans.

"Vi er i en periode med flere bolde i luften, som vi venter kommer til at påvirke det tyske marked. Vi tror, at det tyske marked meget kortsigtet vil være ret stærkt, idet projektudviklere og investorer har et ønske om at modne så mange af de projekter, som de nu engang har, så hurtigt som muligt for at få fuld fordel af de nuværende rammebetingelser," siger Steen Broust Nielsen.

Den tyske regering har en målsætning om en omstilling af energiforsyningen over mod en mere grøn energiforsyning og ønsker i den forbindelse at nedlægge atomkraftværker og udvikle vedvarende energi, blandt andet onshore og offshore vindenergi.

Samtidig er der installeret meget solenergi, og den store mængde installerede vedvarende energi har haft såkaldt "priority access" til elnettet, hvilket betyder, at alt det, der bygges, også skal have adgang til nettet, uden at der først skal opnås tilladelser hertil.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

"Det har skabt en situation, som man også har set andre steder, hvor den samfundsmæssige udgift til afregning af vedvarende energi stiger ret meget. Det sker på samme tid, som hvor energiselskaberne har meget ledig kapacitet på deres eksisterende værker," siger Steen Broust Nielsen.

Han peger i den forbindelse på, at den økonomiske vækst - og dermed energiforbruget - ikke er så kraftig som tidligere, og med de store mængder af vedvarende energi, der bliver installeret, så kører de eksisterende elværker på et lavt blus.

"Så samfundsmæssigt i Tyskland kigger man på, hvordan man på en bæredygtig måde holder fast i den grønne omstilling af energiforsyningen, sådan at den kan fortsætte. Det er i virkeligheden den bedste garanti for, at der fortsat er et interessant marked i Tyskland for vedvarende energi," siger Steen Broust Nielsen.

Nedtrapning af onshore-tariffer

Han forventer, at de tyske politikeres gennemsyn vil udmønte sig en en reduktion i subsidierne for ny onshore vindenergi.

"Der kan nok blive tale om en lidt accelereret nedtrapning af tarifferne på onshore vind, og man forventer måske også, at der kan komme en begrænsning af det samlede antal megawatt, som kan have ret til at modtage en præmie i forhold til markedsprisen for el," siger Steen Broust Nielsen.

Det kalder han en "rimeligt tiltag" ud fra en betragtning om, at vindenergiens konkurrencekraft støt forbedres. I Makes analyser vil man inden for de næste par år nå et prisniveau for onshore vind, der betyder, at vind kan konkurrere på lige vilkår med andre energiteknologier omkostningsmæssigt.

Herudover peger Steen Broust Nielsen på, at EU-Kommissionen er begyndt at kigge på de meget forskellige rammebetingelser, der er for vedvarende energimarkeder i de forskellige europæiske lande. Ifølge EU-Kommissionen ligger nogle af systemerne på grænsen af, hvad man kan kalde statsstøtte.

"Generelt i Europa fra 2016 og fremefter kan man nok godt forvente, at mange forskellige rammebetingelser for vedvarende energi skal omstilles til at være mere markedsbaserede, f.eks. som i Sverige, hvor man har markedsprisen for el plus en pris for nogle grønne certifikater, som ligger på toppen af den. I det tilfælde er prisen fuldt ud markedsbestemt, og så er der ikke tale om statsstøtte," siger Steen Broust Nielsen.

Der blev på det tyske vindmøllemarked sidste år opstillet møller med en samlet kapacitet på 3,2 gigawatt, fordelt med 2991 megawatt onshore og 245 megawatt offshore. I 2014 regner Make med, at det samlede tal vil nå 4,9 gigawatt, hvilket i givet fald vil være det højeste niveau nogensinde. Heraf ventes offshore at bidrage med knap 1,5 gigawatt.

"Vi tror, at der onshore i Tyskland vil blive installeret 500 megawatt mere i år på grund af den her "rush-to-the market" for at få fuld udnyttelse af de betingelser, der er lige nu," siger Steen Broust Nielsen. Til gengæld venter konsulentfirmaet på grund af de forventede ændrede rammebetingelse, at opstillingerne i 2015 vil falde kraftigt til 2,2 gigawatt, mens offshore ventes at holde sig relativt stabilt på godt 1,2 gigawatt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også