Ny tvivl om amerikansk vindstøtte

Bliver den for Vestas så afgørende PTC-ordning i USA forlænget eller ej? Branchen er optimister, men politisk vokser modstanden.
AF SØREN SPRINGBORG OG MATHIAS STIGSGAARD/RITZAU FINANS

Vil vindmølleejere også fremover kunne nyde godt af et skattefradrag på 2,3 cent per produceret kilowatttime strøm i USA. Eller står ordningen, der er kendt som PTC, til helt at blive opgivet?

Spørgsmålet har været rejst gentagne gange de seneste år, og nu blusser debatten op igen. Det sker efter en af de toneangivende politikere i Repræsentanternes Hus, republikaneren Charles Boustany, i går i et interview med nyhedsbureauet Bloomberg kaldte PTC-ordningen for en "død sag" i Kongressen.

"Måske er der nogen i Senatet, der vil forsøge at genoplive ordningen. Men i Repræsentanternes Hus er det en død sag," lyder det fra Charles Boustany.

Vestas opruster til travlhed i USA og Canada

Afgørende vigtig

PTC-ordningen har været af afgørende betydning for vindbranchen i USA de seneste år, hvor blandt andet Vestas' salg har været dybt afhængigt af tilskudsordningen. Hver gang ordningen er udløbet, er markedet styrtdykket.

Det seneste eksempel kom sidste år, hvor markedet gik fra over 13 gigawatt (GW) i 2012 – hvor alle havde travlt med at få stillet møller op inden nytår og ordningens udløb – til kun lige over 1 GW i 2013 – et dyk på 92 pct.

Det viste sig i høj grad hos Vestas, som i 2012 fik USA-ordrer for pauvre 252 MW, mens det tal i 2013 steg til 1.370 MW plus rammeaftaler for mere end 2.600 MW.

Ordningen blev godt nok forlænget af politikerne i Washington i starten af 2013 frem til 31. december, men med en ny formulering, der gjorde, at udviklerne kun behøver at have sat gang i projekterne inden deadline, rettere end at have dem færdige og tilsluttet elnettet, som det tidligere var tilfældet.

BTM: 2014 er et comeback-år for vindbranchen

Derfor nåede markedet at starte projekter på mere end 12 GW inden nytår, som dermed ventes at være kvalificeret til støtte. Men når de projekter er blevet færdiggjort i år og næste år, er der igen stor usikkerhed om fremtiden. En usikkerhed der ikke bliver mindre af, at Repræsentanternes Hus, hvor republikanerne har flertallet, nu ser ud til at være imod en forlængelse.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Vil forringe tilskuddet

I stedet ønsker Repræsentanternes Hus en samlet skattereform, hvor PTC-ordningen bliver forringet. Et forslag fra republikanerne har tidligere lydt på, at PTC-ordningen blev reduceret til 1,5 cents per kilowatttime. Det vil spare staten for 9,6 mia. dollar.

Spørgsmålet er dog, om Senatet med præsident Obamas opbakning kan få held til at gå mod republikanerne. Senatet, der er demokratisk ledet, ønsker en permanent forlængelse af PTC'en over det næste årti. Det vil koste staten 19,3 mia. dollar over ti år.

Fortsat tiltro

I vindmøllebranchen i USA er man fortsat optimister.

"Jeg tror, der er en meget høj sandsynlighed for, at vi får den forlænget i år. Vi har stærk støtte fra Præsidenten (Barack Obama, red.), der er en vidunderlig geografisk spredning af branchen i landet, hvor 70-80 pct. af produktionen ligger i republikanske distrikter, så vi håber, at de også vil støtte os," siger Tom Kiernan, chef for branchenforeningen for vind i USA, ved EWEA-konferencen i Barcelona.

Amerikansk toppolitiker vil forlænge vital skatteordning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs