Konkurrenter: Staten giver fordel til DONG ved Horns Rev 3

Staten giver DONG Energy en uretfærdig fordel ved udbuddet af den kommende havvindmøllepark Horns Rev 3, mener konkurrenter. 
Foto: Dong Energy
Foto: Dong Energy

DONG Energy ejer den allerede havvindmølleparken Horns Rev 2, og det giver selskabet en fordel ved udbuddet af den kommende havvindmøllepark i samme område, nemlig den 400 MW store Horns Rev 3-park, skriver Berlingske i dag.

Myndighederne kræver nemlig, at der skal være en back up-energiforsyning til parken, og her kan DONG trække et kabel mellem de to parker, mens øvrige selskaber vil skulle bygge en back-up energiforsyning ved hver enkelt vindmølle, hvilket er en dyrere løsning.

Blå blok advarer bydere: Prisen skal under Anholt-niveau

Energistyrelsen og Energinet.dk vil nemlig ikke gøre plads til en ekstra energiforsyning på den platform, som transformatoren til havmølleparken skal stå på.

"Det giver helt klart DONG en konkurrencefordel, at man kan lave en løsning, hvor man henter back-up fra Horns Rev 2 til Horns Rev 3. Og det giver de mulige bydere på Horns Rev 3 en øget omkostning i forhold til DONG, at Energinet.dk ikke vil støtte en back-up løsning på platformen, som flere selskaber gerne så," siger Arne Rahbek, kommunikationschef i Vattenfall Vindkraft Danmark, til avisen.

Han vil ikke sige, hvor meget dyrere det vil være eller om det påvirker Vattenfalls interesse i at byde på Horns Rev 3.

Bornholmsk offshorepark barberet ned til en fjerdedel

Berlingske skriver, at også Statoil og E.ON tidligere har luftet kritik af forholdet omkring back up-forsyningerne, men de vil ikke udtale sig.

Back up-forsyningen er vigtig, fordi det kabel, der sender havvindmølleparkens strøm i land, kan gå ud af drift ved f.eks. en hård storm, og uden en manglende back-up kan det give skader på vindmøllerne.

Ifølge Berlingske har der været ønske fra interesserede selskaber i at lave en fælles back-up-løsning på Energinet.dks transformerplatform, men det har Energistyrelsen og Energinet.dk efter overvejelser afvist:

"Resultatet er, at hvis der skulle gøres plads til et yderligere udstyr på selve platformen, ville ændringerne af designet være så indgribende, at hele businessplanen ville skulle tages op til fornyet vurdering," skriver Peter Sehestedt, specialkonsulent i Energistyrelsen, i en e-mail til avisen.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Fiskere frygter havvindmøllepark

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også