Vestas vil finde direktør til service-del

Indtjeningen vokser for Vestas' service-afdeling, og fremover skal divisionen styrkes endnu mere. Det udløser jagt på selvstændig direktør for service.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
AF RITZAU FINANS

Serviceforretningen hos Vestas får større og større betydning for vindmølleproducentens samlede regnskab. Det illustreres især af to punkter i Vestas' årsregnskab for 2013, der blev offentliggjort mandag aften.

For det første er ordrebogen vokset kraftigt og er nu på størrelse med ordrebogen for nye vindmøller. Helt præcist lå der ved årsskiftet 6,7 mia. euro i ordrebogen i servicedivisionen, svarende til en stigning på 26 pct. i årets løb, og kun marginalt under de 6,8 mia. euro, Vestas har vindmølle-bestillinger for.

Vestas får kursklø på børsen

For det andet er servicedivisionen nævnt som ét af fire fokuspunkter i Vestas-chef Anders Runevads nye strategi. Det fulde potentiale skal udnyttes, hvilket blandt andet betyder en række sparetiltag, selv om ambitionen er at udbygge serviceforretningen med mere end 30 pct. på mellemlang sigt.

"Vi vil fokusere på at fastholde en høj fornyelsesprocent på eksisterende serviceaftaler og udvikle vores servicetilbud for at vinde tidligere tabte servicekontrakter tilbage, skriver Vestas blandt andet i regnskabet.

Vestas' elforbrug er 100 procent grønt

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Skal finde ny chef

Samtidig udpeges en separat chef for servicedivisionen med direkte reference til Anders Runevad. Tidligere har de mange tusinde serviceansatte ellers hørt under salgschef Juan Araluce.

Dermed genoplives den plan for Vestas' topledelse, der blev lanceret for to år siden som "det nye Vestas". Fra den tidligere struktur på fem direktører udvider Vestas nu koncernledelsen til i alt otte mand, fremgår det af præsentationen til Vestas' årsregnskab for 2013. Det er kommunikations- og marketingdirektør Morten Albæk, HR-direktør Roald Steen Jakobsen og den hidtil ikke udpegede chef for den nu udskilte servicedivision, der indtræder i "group management", oplyser Vestas.

Servicechefens forfremmelse var nævnt i årsregnskabet for 2013, mens de andre tiltag er nævnt som en del af ledelsens nye strategi, "Lønsom vækst for Vestas".

I forvejen har Anders Runevad fire personer omkring sig: finansdirektør Marika Frederiksson, salgschef Juan Araluce, mølledirektør Anders
Vedel og Jean-Marc Lechêne, som har ansvar for produktion og indkøb.

Ditlev kostede Vestas millioner

I 2013 nåede omsætningen i serviceforretningen ikke helt de 1 mia. euro, der var varslet, men der var stadig tale om en vækst på 8 pct. til 954 mio. euro fra 886 mio. euro året før.

De penge blev tjent på service af vindmøller med en kapacitet på i alt 44 gigawatt (GW), og da Vestas fortsat får serviceaftaler på langt de fleste nye ordrer, samt indgår mere komplekse og dyrere servicekontrakter, ventes divisionens omsætning at fortsætte stigningen. Fjerde kvartals serviceomsætning på 260 mio. euro var da også den højeste nogensinde.

Store bonusser til Vestas-ansatte

Klar fremgang

Servicedivisionen præsterede endvidere over hele året en driftsindtjening (EBIT) før allokering af fællesomkostninger på 213 mio. euro, svarende til 22 pct., mod 147 mio. euro i samme periode året før, eller 17 pct.

Omkring 5000 af Vestas' 15.500 ansatte er beskæftiget i servicedivisionen, fortæller Vestas' finansdirektør Marika Fredriksson oven på regnskabet, og hun beskriver dem som folk, der skaber høj omsætning og indtjening for selskabet. Det ventes at være stabil EBIT-margin fremover i servicedivisionen, skriver Vestas.

Vestas udsteder aktier for milliarder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også