Vestas' kæmpemølle har fået vinger

"Nu kan vi vise, at vi er med", siger møllechef til EnergiWatch. Vestas har endelig fået vingerne på sin storsatsning.
Foto: Vestas
Foto: Vestas

Så lykkedes det.

Vestas' kæmpemølle, V164-8.0 MW, har fået alle tre vinger på, og alle hovedkomponenter er nu samlet. I går aftes ved 23-tiden fik kæmpemøllen den første vinge på, og arbejdet forsatte hele natten; klokken 7 i morges var alle tre vinger så på plads.

Det vækker glæde hos selskabet, der i de senere år er blevet udkonkurreret af Siemens på offshore-området.

Siemens henter kæmpeordre fra norsk oliegigant

"Det er en stor dag for Vestas. Nu er verdens største vindmølle endelig kommet op. Det er en stor milepæl, vi har nået, og nu kan vi vise, at vi er med. Det har været noget, der har trukket tænder ud, men folk har ydet en kæmpestor indsats. Det var en god dag for os her til morgen," siger Torben Hvid Larsen, chief platform manager på V164-møllen, til EnergiWatch.

Han siger, at installationen forløb som planlagt, selvom den foregik om natten.

"Det er ikke nyt for os at sætte op i mørke, selvom vingerne er større. Der var en masse projektører, og vi har lidt erfaring med det fra tidligere rent onshore fra Tyskland og andre steder."

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Hurtigere end forventet

Allerede inden jul lykkedes det Vestas at få tårn og nacelle op i det nationale testcenter for kæmpevindmøller i Østerild i Nordjylland, men blandt andet vejret har drillet, så det først nu er lykkedes at få de tre 80 meter lange vinger på.

Desuden skulle den kran, der skulle løfte de 35 ton tunge vinger på plads, til Australien, så Vestas måtte have fat i en ny.

Internt i Vestas havde man håbet på, at møllen allerede den 8. januar havde produceret sin første kilowatt-time, så det omfattende arbejde med at få indstillet og kørt møllen ind kunne gå i gang, men det kommer altså til at tage lidt længere tid. Til gengæld gik det hurtigere end ventet med at få vingerne på, da vejret endelig artede sig.

"Det tog os godt og vel et halvt døgn. Det var hurtigere, end vi havde forventet," siger Torben Hvid Larsen.

"Inden fjorten dage forventer vi, at den snurrer. Vi har brugt tiden siden jul til at kommissionere møllen, sætte strøm til og alt det her. Nu venter vi på at demobilisere kranen og få den væk fra sitet, så vil vi lige så stille køre møllen ind. De næsten 14 dage går med at lege med møllen og få ting væk fra site, og så begynder vi at optimere parametre som software og de små indstillinger, der skal til."

Vestas har endnu sin første ordre på V164-møllen til gode, men ifølge selskabet er interessen blandt vindudviklere stor.

Vestas i dialog om V164-projekter

Vestas' kæmpemølle ved at blive samlet

Vestas sætter kronen på supervåben 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter

Job

Se flere jobs