Vejret skyld i vildfarne møllevinger

Det var tilsyneladende ekstremt dårligt vejr, der var skyld i, at en vinge brækkede af en GE-mølle i november. GE har haft fire ulykker med afbrækkede vinger i år.
Foto: GE
Foto: GE

GE kan være kommet et stort skridt nærmere på en forklaring på, hvorfor fire af selskabets GE 1.6-100 møller har tabt sine vinger i år. Foreløbige undersøgelser af selskabets seneste vinge-uheld, der fandt sted i Illinois den 20. november, tyder nemlig på, at ekstremt vejr er årsag til tre af de fire afbrækkede vinger.

GE ønsker dog ikke at gå i nærmere detaljer om, præcis hvor ekstremt vejret var, da ulykken faldt sted, men forklarer dog, at det kun er en lille del af selskabets vinge-produktion, der tilsyneladende er sårbart over for kraftig blæst. Nærmere bestemt omkring 1,.5 procent selskabets leverede møller.

Endnu en GE-vinge knækket

"Vi har underrettet de kunder, der operere disse vindmøller, og vi arbejder tæt sammen med kunderne for at sikre, at deres vindmøller fortsat kan være i drift på en sikker måde," lyder det fra Katelyn Buress, talskvinde for GE's vinddivision, til branchesitet Recharge.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Rev anden vinge med

I følge vindmølleoperatøren Invenergy, der ejede møllen i Illiinois, der brød sammen den 20. november, og som er en af de største kunder hos GE, var møllen sat i drift i 2012 og var den sidst opsatte i parken.

"Vi tror, at ulykken opstod ved at den første vinge rev sig løs, og derefter ramte en anden af møllens vinger, der efterfølgende rev sig løs. Begge vinger faldt til jorden tæt på møllen, og som forventet slukkede møllen sig selv ned og ingen kom til skade," lyder det fra Invenergy.

Alle andre møller i den 217 MW store California Ridge park, der på trods af navnet ligger i Illinois, er fortsat i drift.

GE henter storordre i USA

Afgørende for salg

Vinge-uheldene har været lidt af et mareridt for GE's vinddivision. Driftssikkerhed er det måske væsentligste krav, når nye vindmølleparker skal finansieres, og en ry for at stå bag uopklarede vingeuheld kan ramme GE's salg kraftigt. Derfor har GE også afsat meget store ressourcer til opklaringen af årets mange uheld. Således er det allerede nu fastslået, at det første vingeuheld i 2013 skyldtes en isoleret fejl i fremstillingsprocessen, som kun berørte den ene mølle.

Vingeuheld stopper amerikansk vindpark

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs