Nu tror kunderne på Vestas' offshoreevner

Investorer og vindudviklere så tidligere Vestas som en utroværdig aktør for offshore vind. Det er slut nu, siger Handelsbanken, som kalder ændringen "påfaldende".
AF RITZAU FINANS OG JOACHIM CLAUSHØJ BINDSLEV

Vestas renommé på offshoreområdet har fået et tiltrængt løft af joint venture-aftalen med Mitsubishi Heavy Industries. Det mener svenske Handelsbanken, der efter EWEA-offshorekonferencen i Frankfurt skruer op for sine forventninger til salget af den kommende V164-offshoremølle.

"Vestas har ikke været set som en troværdig spiller på offshore-vindmarkedet - med god grund. Men efter at have talt med en række vigtige elselskaber, projektudviklere og finansieringsspillere ved konferencen, mærkede vi en påfaldende ændring i opfattelsen," skriver Handelsbankens analytiker i en kommentar oven på sidste uges EWEA-sammenkomst.

"Vi har derfor nu tillid til, at Vestas og Mitsubishis joint venture vil sikre sig en betydelig position inden for offshorevind, et marked der i øjeblikket domineres af Siemens," tilføjer analytikeren.

Tårnet til Vestas' kæmpevåben klar til opstilling

Kolde over for trimmede vindmål

Handelsbanken tror, at Vestas i løbet af de næste 12-15 måneder kan få sine første ordrer på V164-møllen, der inden for de næste måneder vil blive installeret i en prototypemodel ved Østerild i Thy.

De nye udsigter får Handelsbanken til at indregne joint venture-selskabet, som Vestas ejer 50 pct. af, i værdiansættelsen af Vestas-aktien. Alt i alt fastholdes kursmålet 190 kr. og anbefalingen "akkumulér" dog.

I en sidebemærkning nævner analytikeren desuden, at branchen ikke er ved at panikke over den tyske regerings varsling af et serviceeftersyn af støtteordningerne til vindenergi.

Vestas bekræfter, at interessen for den nye havmølle er meget stor, og at det sandsynligvis vil fremskynde salgsprocessen.

Vestas i dialog om V164-projekter

Vestas: Tidligere klar til salg af supermølle

Alstom hyrer Vestas' tidligere offshore-boss

Så hurtigt går det ikke

I BTM Consult - Navigant mærker vindkonsulent Feng Zhao også stigende interesse for Vestas' offshoreprodukter, men han maner samtidig til besindighed.

"Et år er lige hurtigt nok. Jeg tror først, at de første ordrer tikker ind efter 15 måneder," siger Feng Zhao til EnergiWatch.

Han forklarer, at Siemens modstykke på 6 MW blev testet i mere end et år inden ordrerne tikkede ind.

En ting kan dog speede salgsprocessen op.

"Det er klart muligt at få hurtige ordrer, hvis Mitsubishi er villig til at være en del af investorkredsen i vindprojekterne. Det er, hvad industrien har brug for på nuværende tidspunkt," siger Feng Zhao med henvisning til, at førende udviklere af offshore vindprojekter som E.ON og RWE for nyligt har droslet markant ned for ambitionerne.

I det hele taget er det partnerskabet med japanerne en lækkerbisken for investorer og vindudviklere.

"Det er nok hovedårsagen til, at investorerne er meget mere positive. Penge fra Mitisubshi plus teknologi fra Vestas er den bedst tænkelige kombination," siger Feng Zhao.

Japanske milliarder kan være på vej til Vestas

Det er langt fra utænkeligt, at Mitsubishi vil kaste penge efter vindprojekter i Europa, som i sidste ende kan kaste ordrer til Vestas af sig. Japanerne ejer transmissionsnet til vindparker for over 4.100 MW, som selskabet har investeret i de senere år.

Samtidig har Mitsubishi også kastet sig over rene vindprojekter. Det drejer sig konkret om det hollandske projekt Eneco Luchterduinen på 129 MW, som Mitsubishi ejer halvdelen af. Allerede her viser interessen for Vestas-møller sig. Danskerne har modtaget en ordre på 43 V-112 3 MW turbiner.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs