Nyt lavpunkt i Vestas' kinesiske nedtur

Beijing Jingcheng, Sany, Windey, CCWE, TEG, Sewind, CSIC Haizhuang og United Power.
Lyder navnene bekendt?
Sammen med syv andre vindmølleproducenter - hvoraf kun én er vestlig - har samtlige firmaer opsat flere megawatt på det kinesiske marked i årets første seks måneder end danske Vestas har formået.
Det viser tal fra BTM Consult Navigant, der med syvtommersøm slår fast, at Vestas er alvorligt stækket på det kinesiske marked, der opsatte hele syv gigawatt i første halvår af 2013 og dermed er det sted i verden, hvor der rejses suverænt flest vindmøller.
Vestas er således gledet ud af top 15 i årets første seks måneder målt på opsat effekt, og frem til august havde Vestas ikke fået en eneste ordre fra Riget i Midten siden juni 2012.
Det står i skarp kontrast til fordums styrke, hvor Vestas i 2007 sad på 75 pct. af det kinesiske marked.
Udviklingen viser, at de udenlandske selskaber mister markedsandele, mens kinesiske selskaber fornøjer sig. Næste år er der formentlig ingen vestlige selskaber tilbage i top-10, lyder vurderingen fra BTM Consult Navigant.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
Tre ordrer, fem fabrikker
Et lille lyspunkt er der dog for Vestas. På trods af selskabets kinesiske nedtur, viser det seneste kvartalsregnskab, at det er blevet til tre kinesiske ordrer på samlet 198 MW i perioden juli-september 2013.
"Det er ordrer, vi er glade for. Det er et stykke tid siden, vi har fået nogen," siger kommunikationsdirektør i Vestas, Morten Albæk.
Årsagen til tilbagegangen skyldes to ting. At markedet har ligget stille som følge af problemer med tilslutning af møller til elnettet, som ikke har kunnet følge med de senere års heftige ekspansion, men især at Vestas sammen med andre vestlige vindmølleproducenter presses ud af markedet til fordel for de lokale producenter, som favoriseres af staten, og som kan levere til markant lavere priser.
"Vi har tidligere sagt, at vi kun tager ordrer i Kina, hvis de er profitable. Der bliver vi nødt til at anerkende, at dem er der ikke så mange af, og derfor har ordreindtaget været ganske beskedent," siger Morten Albæk.
Det svage marked har også fået Vestas til at skalere ned i Kina. Selskabet lukkede i 2012 fabrikken i Hohhot, som producerede mindre møller, og som kun nåede at få tre års levetid.
Selskabet har dog stadig i alt fem produktionsenheder i landet, hvor der fremstilles centrale elementer som vinger, naceller og styresystemer, men branchekendere har peget på, at fabrikkerne fremover primært kommer til at servicere de asiatiske markeder ved siden af Kina - og ikke Kina selv.
Ifølge Morten Albæk har Vestas imidlertid ikke opgivet de kinesiske ordrer.
Ny strategi
"Vi er i Kina for at blive i Kina, og vi vil adressere vores ambitioner på det kinesiske marked til februar (hvor selskabet fremlægger en ny strategi. red.)," siger han, men tilføjer hurtigt:
"Når det er sagt, er Vestas en global virksomhed. Det vil sige, at Sydafrika, Nord- og Østeuropa så vel som Latinamerika er markeder, som vi allerede i 2013 har solgt til, og som vil fortsætte med at være i fokus, når vi kigger fremad."
Men selv om I får de her tre ordrer i det seneste kvartal, så viser alle tal jo, at vestlige selskaber er på vej ud af det kinesiske marked?
"Kina er verdens største vindmarked, og der er mange forskelige segmenter på det kinesiske vindmarked, og vi vil til februar præsentere, hvilken position Vestas ønsker at opnå på det kinesiske vindmarked. Men vi er i Kina for at blive i Kina, og vi har ingen ambitioner om at forlade Kina. Men det er klart, at vi skal finde en forretningsmodel og strategi for Kina, hvor det er sådan, at vi driver en profitabel forretning, som giver os blå tal på bundlinjen, og som gør vores aktionærer glade. Men det kommer vi tilbage til i februar."
Fakta: Opsatte megawatt i Kina i første halvår 2013:
1. Goldwind, 1.280 MW
2. United Power, 805 MW
3. Mingyang, 558 MW
4. XEMC, 512 MW
5. Sewind, 468 MW
6. Sinovel, 390 MW
7. CSIC Haizhuang, 315 MW
8. Envision, 250 MW
9. Gamesa, 140 MW
10. Dongfang, 132,5 MW
11. TEG, 129 MW
12. CCWE, 126 MW
13. Windey, 103,5 MW
14. Sany, 101,5 MW
15. Beijing Jingcheng, 101 MW
Kilde: BTM Consult