Eksportrådet jagter virksomheder til havmølleprojekt

Eksportrådets kontor i Chicago er ude med en ganske atypisk opfordring i forbindelse med etableringen af USA’s første havmøllepark.
AF MICHAEL STENVEI

"Amerikanerne er i fuld gang med at jagte leverandører, så det er hamrende nødvendigt, at den danske vindindustri tager kontakten med det samme. Ellers lukker vinduet," siger Claus Andersen, direktør i Eksportrådets Wind Energy Advisory, der har hovedkontor i Chicago.

Direktøren peger på, at danske leverandører har en unik mulighed for at komme i betragtning til havmølleparken på 200 megawatt (MW), som skal opføres ud for den amerikanske østkyst i delstaten Maryland.

Fem mio. kr. skal puffe Obamas klimaplan på vej

"Maryland tog meget tidligt i forløbet kontakt til os i Chicago for at blive klogere på, hvordan man bedst anlægger en havmøllepark. Derfra var det naturligt, at vi blev statens rådgivere på projektet," siger Claus Andersen.

Mulighed for ordrer

Og det er i det lys, at Eksportrådet ser en unik mulighed for danske virksomheder til at få fingrene i nye ordrer.

Maryland-parken er imidlertid blot den første i, hvad der kan blive en lang række af amerikanske havmølleparker, lyder meldingen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

I øjeblikket er der alene på den amerikanske østkyst planlagt 18 havmølleparker, hvor Maryland alene har ambitioner om en samlet vindkraft på havet på 900 MW svarende til godt to Anholt-parker.

Men her og nu handler det om at smede, mens jernet er varmt i Maryland, lyder opfordringen.

Med fra begyndelsen

"Det her er i virkeligheden kun begyndelsen på en amerikansk offshore-industri, og Danmark har gennem Eksportrådets Wind Energy Advisory i Chicago en mulighed for at være med helt fra starten. Det håber jeg, at virksomhederne udnytter," siger Claus Andersen.

Det er kun to uger siden, at Danmark indgik en aftale om at yde Maryland hjælp til at komme i gang med satsningen på havvind.

Amerikanere vil bygge "omvendt" havvindmølle med sejl

"Vi har erfaring med hele processen, når det gælder om at etablere og drive havvindmølleparker, og den viden vil vi dele med energimyndighederne i Maryland. Samtidig kan vi være med til at give præsident Obamas klimaplan et lille, men vigtigt skub i den rigtige retning," lød det dengang fra klima- og energiminister Martin Lidegaard (R).

Stort potentiale i USA

I finansloven for 2013 har regeringen og Enhedslisten afsat 5 mio. kr. over to år til et samarbejde med et eller to udvalgte ilande, hvis nationale klima- og energiindsats har afgørende betydning for de globale udledninger af drivhusgasser.

Rapporter peger på, at vindkraften ved USA’s kyster har et potentiale til havmølleparker på i alt 4.000.000 MW – eller 10.000 Anholt-parker.

Statoils amerikanske flydemøller blæst omkuld

Havmøller og olie kan skabe jobeventyr

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Pr Peak Wind

CIP sigter mod overskudsfordobling i 2023

For abonnenter