Energikæmpe lurer på test af Vestas' kæmpemølle

Myndighederne har givet første grønne lys til norske Statkraft, som vil teste offshore-møller på 6 til 8 MW. Vestas' V164 er i spil.
Den store offshore-mølle skal testes ved Statkrafts Smøla-vindfarm (billedet) i Norge. | Foto: Statkraft
Den store offshore-mølle skal testes ved Statkrafts Smøla-vindfarm (billedet) i Norge. | Foto: Statkraft

Forud for opførelsen af enorme vindparker i Nordsøen ansøgte norske Statkraft tidligere i år om tilladelse til at opføre et testcenter for møller på 6 til 8 MW.

Nu har de norske myndigheder givet Statkraft det første grønne lys, og energikæmpen har herefter søgt om endelig godkendelse, der nu behandles af myndighederne.

Dermed er vejen banet for et testcenter, der meget vel kan ende med at huse en af Vestas' V164 møller på 8 MW. Hvis myndighederne giver et endeligt ja og valget falder på Vestas, vil det styrke det danske selskabs muligheder for at vinde store ordrer fra Statkraft, der satser stort på offshore vind.

Vestas tager nyt skridt mod kæmpemøllen

Nordmændene er blandt andet del af konsortiet ForeWind, der skal opføre Dogger Banke-projektet i den britiske del af Nordsøen. Her er der lagt op til opførelsen af mere end 9.000 MW, og det vil selvsagt være en kæmpegevinst at blive mølleleverandør.

”Vi ønsker helt klart bedre konkurrence i det her marked, og ser at der er flere spændende mølleproducenter. Der er i første omgang tale om en enkelt mølle. Det er med henblik på at teste kommende mølletyper, hvor vi skal vælge et design som opfylder Statkraft krav til kommende projekter, som for eksempel Dogger Banke," siger Elly Karlsen, leder for teknologistrategi offshore vind i Statkraft, til EnergiWatch.

Det norske selskab er den største producent af vedvarende energi i Europa, en position der i høj grad er drevet af de store mængder vandkraft, der findes i landet.

Udvikler: Ingen møller valgt til Dogger Bank

To kandidater i spil

Statkraft selv ønsker ikke at sætte navn på de mølleproducenter selskabet har i kikkerten. Et kig over feltet af potentielle kandidater peger dog i retning af Vestas' kæmpemølle på 8 MW og muligvis Samsungs 7 MW-mølle.

Siemens lader til at være ude af kapløbet, fordi selskabet allerede har en suveræn position offshore og er langt med udviklingen af 6 MW offshore-turbine. Det harmonerer ikke med Statkrafts ønske om at øge konkurrencen.

Andre tidligere nævnte muligheder er Alstom og Mitsubishi. Det franske selskab er dog så langt med sin mølle, at det virker urealistisk og med det nystiftede offshore-partnerskab Vestas-Mitsubishi, virker en ren japansk mølle ikke videre sandsynlig.

Her er chefen for Vestas-Mitsubishi samarbejdet

Hvis valget falder på Vestas eller Samsung er gigantordrerne dog ikke sikret.

"Vi har endnu ikke indgået en aftale med en mølleproducent, men når det er gjort, er det ikke ensbetydende med, at det er den der bliver gået efter til kommende projekter. Formålet er at samarbejde med markedet og hjælpe til at få testet deres møller og samarbejdsform. Fra vores side handler det om at få flest mulige leverandører med den rigtige kvalitet på banen," siger Elly Karlsen.

Lindø klar til produktion af Vestas' kæmpemølle

Afhænger af operatør

Direktøren understreger samtidig, at valget af møller til de store projekter er operatørens. Her er flere kandidater i spil til de mange tusind megawatt på Dogger Banke. Udover Statkraft består ForeWind-konsortiet af Statoil, britiske SSE og tyske RWE.

Elly Karlsen bekræfter, at selskabet går efter en operatør-rolle, der vil inkludere udvikling, opførelse og drift. For at selskabet kan tage den rolle, er det vigtig at få testet den teknologi, der eventuelt skal bruges, siger hun.

I Sydbank kalder vindanalytiker Jacob Pedersen det "ekstremt vigtigt" for mølleproducenterne af få testet udstyret.

"Det er ikke umuligt, at det kan være en V164'er, og det er åbenlyst, at hvis Statkraft kommer til at have noget at skulle have sagt i forhold til Dogger Banke, så kan det være en fordel," siger han til EnergiWatch.

Analytikeren hæfter sig dog samtidig ved, at der bestemt ikke er smalhals i forhold til testpladser, snarere tværtimod. Der er stadig to ledige pladser i tescentret Østerild, og det taler imod en eventuel dansk interesse for at opføre en mølle i de norske fjelde.

Statkraft planlægger at opføre testmøllen i Smøla, hvor selskabet i forvejen har en vindpark på 150 MW.

Vestas ønsker ikke at kommentere muligheden for at opstille en testmølle i de norske kystegne. Selskabet henviser i stedet til, at der opstilles en prototype i Østerild, og at diverse komponenter testes i på centre i Aarhus, på Isle of Wight og Lindø.

Amerikanere vil bygge "omvendt" havvindmølle med sejl

"Vestas kommer ikke til at overhale Siemens"

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også