Vestas tordner op mens konkurrent sætter bundrekord

Mens danske Vestas er begyndt at indhente det forsømte på aktiemarkedet, halter indiske Suzlon efter.
RITZAU FINANS

Mens kursen på Vestas-aktien er strøget til vejrs år, så er de senere års nedtur for den gældsplagede konkurrent Suzlon Energy forsat ufortrødent. Suzlon toppede på børsen i Mumbai i 2008 i kurs 454, men siden er det gået voldsomt nedad, og tirsdag middag handles aktien blot i kurs 6,67. Det er bundrekord og svarer til et fald på 98,5 pct. fra toppen fem år tidligere.

Selskabet, der slæber rundt på en stor - og gennem de seneste kvartaler stigende gæld - har tidligere misligholdt betalinger på sine virksomhedsobligationer. I flere omgange har selskabet bedt om henstand med betalinger, og Suzlon har også aktuelle forhandlinger med sine obligationsejere for at få skubbet betalingsfrister længere ud i fremtiden. Selskabet lever med andre ord i den grad på obligationsejernes og bankernes nåde.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Suzlon investerede kraftigt forud for finanskrisens udbrud, men da vindmøllemarkedet vendte begyndte selskabets værdier at smuldre, mens gælden blot voksede og voksede. Blandt selskabets store investeringer var købet af store ejerandele i gearproducenten Hansen Transmissions, som siden er solgt fra, og købet af den tyske vindmølleproducent Repower, som det ejer fuldt ud.

Ved udgangen af juni havde det fortsat underskudsgivende Suzlon Energy en gæld på 14,5 mia. kr. efter en støt stigning gennem de seneste kvartaler. Selskabet forsøger sig i øjeblikket med en turnaround, hvor ikke-kritiske aktiver søges frasolgt, omkostningerne barberes ned og arbejdskapitalen optimeres, og det, håber selskabet, vil munde ud i en bedre lønsomhed og en reduceret gæld.

Vindindustrien mangler kvalificerede hænder 

Foreløbig virker investorerne ikke overbeviste om, at det rent faktisk vil lykkes selskabet at ryste sig fri af krisen. Aktien er i 2013 alene faldet 64 pct., mens Vestas til sammenligning er årets mest stigende aktie i København med en fremgang på ikke mindre end 289 pct. Den nuværende aktiekurs værdisætter Suzlon til 1,3 mia. kr., mens Vestas har en børsværdi på 25,3 mia. kr.

Derfor gik der ild i Vestas' kursraket 

Ditlev Engels troværdighed stadig i bund 

Dansker skal lede udfordret REpower 

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs