Vestas-top misser kursfest

Selv om Vestas-aktien alene i år er steget med over 200 procent, er det begrænset, hvor meget selskabets topledelse har vundet på aktien. Formanden har dog gjort en god handel.
Der skal fortsat næsten en fordobling af Vestas-kursen til, før Ditlev Engel går i nul med sin investering i Vestas-aktier.
Der skal fortsat næsten en fordobling af Vestas-kursen til, før Ditlev Engel går i nul med sin investering i Vestas-aktier.

De seneste måneders tilsyneladende ustoppelige kursfest i Vestas-aktien har udløst jubel blandt selskabets mange småaktionærer. Men på trods af Vestas-aktiens gode form på omkring kurs 120, er det begrænset, hvor store gevinster Vestas-ledelsen indtil videre har haft på deres personlige beholdning af Vestas-aktier.

Det viser en opgørelse, EnergiWatch har foretaget.

I det hele taget har appetitten på Vestas-aktier ikke været stor hos Vestas-ledelsen de senere år, og i både 2012 og 2013 har der ikke været foretaget én eneste insider-handel i aktien.

Derfor skal man helt tilbage til 2011 for at finde eksempler på de seneste insider-handler i Vestas-aktien. Af samme grund er det langt fra alle i Vestas-ledelsen, for hvem investeringen i egne aktier har været en overskudsforretning.

Analytiker: Vestas overhaler Siemens på ordrevækst

Stadig tab til Ditlev Engel

En af dem, der trods kursfesten har oplevet et tab, er topchef Ditlev Engel. Han købte i 2010 for en lille halv million kroner Vestas-aktier. De aktier er alene i år steget med 195.000 kroner. Men da Ditlev Engel købte sine Vestas-aktier i 2010, hvor kursen var i 248, er der stadig lang vej, før han kan sælge med overskud. I dag har Ditlev Engels personlige Vestas-aktier fortsat kun en værdi af omkring 270.000 kroner.

Også Jørn Ankær Thomsen, mangeårigt medlem af Vestas-bestyrelsen, skal håbe på yderligere kursstigning i Vestas-aktien, før han kan sikre sig en gevinst på sine Vestas-aktier. Han besidder i dag 2.500 Vestas-aktier, hvoraf han købte de 2.000 i oktober 2010, da aktien befandt sig i kurs 189,3. I år er hans beholdning af Vestas-aktier steget med cirka 217.000 kroner, og er nu lidt over 300.000 kroner værd. Det er et godt stykke fra de 473.000 kroner, hans aktier var værd i oktober 2010.

Vestas går målrettet efter britiske kæmpeparker

Et andet bestyrelsesmedlem, der fortsat må se i øjnene, at hans investering i Vestas-aktien har har været urentabel, er Kurt Anker Nielsen. Han ejer 7.450 Vestas-aktier. En del af dem er købt før 2009, og det har ikke været muligt at finde en købskurs på dem. Men de 3.650 købte han i løbet af 2010 til kurser på mellem 237 og 280 kroner. Altså fortsat et pænt stykke over den kurs, som Vestas-aktien handles til i dag.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Gevinst til formand

Den suverænt største insider-besidder af Vestas-aktier er bestyrelsesformand Berg Nordberg. Han ejer i dag 10.000 Vestas-aktier.

Da Berg Nordberg købte sine Vestas-aktier, før han blev valgt til formand, vides det ikke præcist, hvad han i sin tid betalte for dem. Men han købte dem i perioden 1. januar 2012 til 1. marts 2012, hvor kursen befandt sig mellem kurs 56 og kurs 69.

For Bert Nordberg må der altså være tale om en betragtelig gevinst på Vestas-aktien. For selv om Vestas-aktien sidste år var langt under Bert Nordbergs købspris, har aktiens comeback alene i år sikret ham en kursstigning på omkring 868.000 kroner. Det giver en nettogevinst på omkring 600.000 kroner, hvis Bert Nordberg købte sine aktier omkring kurs 60.

Vestas-kunder hjulpet til milliardlån

Samlet set ejer Vestas' bestyrelse og direktion 30.581 Vestas-aktier. Den aktiepost har i år øget sin værdi med omkring 2.6 mio. kroner. Hertil kommer en mindre post af Vestas-aktier ejet af de medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer.

Lukrative optioner

Selv om der er lange udsigter til gevinster på Vestas-direktionens nuværende aktiebeholdning, ser det væsentligt mere lovende ud, når man ser på direktionens optionprogram. 2012-optionsprogrammet giver 352 chefer i Vestas mulighed for at veksle 1.057.430 aktieoptioner til en stykpris på 60,57 i 2016 og 2017. Af de knap 1,1 million aktieoptioner, er de 172.014 gået til topledelsen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også