Nyt Vestas-batteri skal holde på vinden

Tre år har det taget Vestas, Aalborg Universitet og Højteknologifonden at udvikle og teste en ny batteriteknologi, som hjælper vindmøller med at levere mere strøm under skiftende vejrforhold.
Analytiker: Vestas-mølle urealistisk til gigantprojekt
Varierende vindforhold er en stor udfordring for energiforsyningen, og derfor er den første generation af den nye batteriteknologi, der i øjeblikket bruges på vindparken Lem Kær i Nordjylland, et vigtigt skridt fremad, fortæller Philip Kjær, Chef Specialist i Vestas’ udviklingsafdeling:
”Det har været interessant at få batteriteknologi og vindmøller til at fungere effektivt sammen og skabe værdi for forsyningsnettet. Der venter stadig meget udvikling af både tekniske løsninger og selve kommercialiseringen, men allerede nu kunne batterier, selv i rimelig skala, være med til at afbøde en af elforsyningens udfordringer, nemlig de variable vindforhold,” siger han i en pressemeddelelse.
Verdens største vinge på vej fra Fyn til Skotland
Projektet har dog ikke fundet den gyldne løsning på udfordringen med at opbevare strøm, og der mangler også stadig at blive fundet lønsomme løsninger til lagring af energi i langt større mængder. Men projektet har nået sit mål om at underlægge vindmølleparker og batterier et fælles energistyringssystem, lyder det fra folkene bag, og samtidig har projektet skabt øget indsigt i, hvad der påvirker batteriers levetid - en faktor, som ikke mindst er kritisk i anvendelsen sammen med vindmøller, hvor op- og afladning sker meget hyppigt.
”Det er vigtigt at udvikle teknologier, der reducerer behovet for kraftværker baseret på fossile brændsler. At man har vist, at der kan opbygges et driftsikkert system med batteriteknologi koblet til vindmølleparker, er meget positivt. Det har et stort potentiale”, siger Carsten Orth Gaarn-Larsen, direktør for Højteknologifonden, i meddelelsen.
Kinesisk ordretørke rammer Vestas
Den nye batteriteknologi er klar til markedet, men alle anlæg skal realistisk set først igennem en optimering i forhold til anlæggets pris, levetid, tilslutning til net og indtjening, skriver Vindmølleindustrien.
Projektet blev sat i gang i 2010 efter en bevilling fra Højteknologifonden, som har leveret halvdelen af budgettet på i alt 30 millioner kroner.
Det er første gang i verden, at en vindmølleproducent selv opstiller et energilager, der er koblet kommercielt til forsyningsnettet.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Relaterede artikler:
Test af gigantiske havmøllevinger sker på land
For abonnenter