EnergiWatch

Statoils amerikanske vindprojekt sendt til tælling

Et offshore vindprojekt ud for staten Maine til omkring en mia. kr bliver nu måske alligevel ikke til noget for Statoil.

Foto: London Array

Statoils indtog på det amerikanske marked for offshorevind har lidt et knæk.

Det skyldes, at guvernøren i den amerikanske stat Maine har genåbnet konkurrencen om et pilotprojekt ud for kysten, som den norske energikoncern oprindeligt havde vundet.

Statoil havde således i januar indgået en aftale om fire flydende vindturbiner på tre MW hver, der skulle placeres 12 mil ud for kysten, og som har en værdi for selskabet på 120 mio. dollar. Turbinerne skulle være er en optimeret version af de flydende Hywind-møller, som Statoil har testet ud for den sydnorske kyst ved Karmøy.

Aftalen har ikke været endeligt formaliseret, og nu har den republikanske guvernør Paul LePage bragt den i fare ved at genåbne konkurrencen om ordren for at give det lokale universitet - University of Maine - mulighed for at byde på projektet.

"Vores universitet, som er blandt de førerende på området, bør også have muligheden for at konkurrere på et projekt, som skal profitere staten Maine fremover," lød det bl.a. fra en talskvinde for guvernøren ifølge AP, efter beslutningen blev offentliggjort i sidste uge.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Statoil oplyser, at selskabet respekterer beslutningen, som er sket ved en egentlig lovændring i staten. Men samtidig truer Statoil med helt at forlade projektet og i stedet vende fokus mod andre projekter i USA, som selskabet siger, at det har i støbeskeen.

"På grund af den usikkerhed, som beslutningen har medført, forbereder Statoil nu at sætte Hywind Maine-projektet på hold, mens vi vurderer lovændringerne, det totale risikobillede og den videre plan fremad," udtaler Statoils talsmand i USA, Ola Morten Aanestad,  ifølge nyhedsbureauet.

Statoil vil angiveligt træffe den endelige beslutning for projektet i efteråret.

Demokraterne i Maine betvivler ifølge AP guvernørens motiver. De mener, at han genåbner aftalen, fordi han generelt er modstander af vindkraft, og at beslutningen kan føre til, at projektet måske går helt i vasken.

"Det er det forkerte forretningssignal at sende. Vi er på vej til at skabe en ny industri. Det bringer beslutningen nu i fare," lød det bl.a. fra den demokratiske senator Seth Goodall.

Udviklingen inden for offshore vind i USA er stadig i sin spæde begyndelse, men for nylig meldte PensionDanmark ud, at selskabet investerer 1,2 mia. kr. via fonden Copenhagen Infrastructure i Cape Wind, som bliver USA's første havmøllepark.

PensionDanmark investerer 1,2 mia. i USA's første offshore-park

Branchefolk: Fornuftigt at Guldfuglene holder sig fra Siemens' kæmpemølle 

Mere fra EnergiWatch

Sverige udsætter elloft til marts

Mens man i Danmark insisterer på, at el-loftet skal gælde fra 1. december trods manglende lovgivning, udskyder svenskerne deres til 1. marts, fordi der heller ikke i Sverige har været tid til at få en national udmøntning på plads.

Nature Energy-topchef spår massiv vækst efter ejerskifte

Med oliegiganten Shell som ny ejer er danske Nature Energy klar til at forsvare sin position som markedsleder, når det globale potentiale om tusind og atter tusindvis af biogasanlæg skal indfries, siger adm. direktør, Ole Hvelplund.

Topchef vil tilføje nye forretningsben til OK

Andelsejede OK har en stribe datterselskaber, der går udover den traditionelle brændstofforretning, som har været kernen i selskabet gennem mere end 100 år. Ny direktør fortæller, at selskabet ser på at tilføje nye forretningsben.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs