Statoils amerikanske vindprojekt sendt til tælling

Statoils indtog på det amerikanske marked for offshorevind har lidt et knæk.
Det skyldes, at guvernøren i den amerikanske stat Maine har genåbnet konkurrencen om et pilotprojekt ud for kysten, som den norske energikoncern oprindeligt havde vundet.
Statoil havde således i januar indgået en aftale om fire flydende vindturbiner på tre MW hver, der skulle placeres 12 mil ud for kysten, og som har en værdi for selskabet på 120 mio. dollar. Turbinerne skulle være er en optimeret version af de flydende Hywind-møller, som Statoil har testet ud for den sydnorske kyst ved Karmøy.
Aftalen har ikke været endeligt formaliseret, og nu har den republikanske guvernør Paul LePage bragt den i fare ved at genåbne konkurrencen om ordren for at give det lokale universitet - University of Maine - mulighed for at byde på projektet.
"Vores universitet, som er blandt de førerende på området, bør også have muligheden for at konkurrere på et projekt, som skal profitere staten Maine fremover," lød det bl.a. fra en talskvinde for guvernøren ifølge AP, efter beslutningen blev offentliggjort i sidste uge.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
Statoil oplyser, at selskabet respekterer beslutningen, som er sket ved en egentlig lovændring i staten. Men samtidig truer Statoil med helt at forlade projektet og i stedet vende fokus mod andre projekter i USA, som selskabet siger, at det har i støbeskeen.
"På grund af den usikkerhed, som beslutningen har medført, forbereder Statoil nu at sætte Hywind Maine-projektet på hold, mens vi vurderer lovændringerne, det totale risikobillede og den videre plan fremad," udtaler Statoils talsmand i USA, Ola Morten Aanestad, ifølge nyhedsbureauet.
Statoil vil angiveligt træffe den endelige beslutning for projektet i efteråret.
Demokraterne i Maine betvivler ifølge AP guvernørens motiver. De mener, at han genåbner aftalen, fordi han generelt er modstander af vindkraft, og at beslutningen kan føre til, at projektet måske går helt i vasken.
"Det er det forkerte forretningssignal at sende. Vi er på vej til at skabe en ny industri. Det bringer beslutningen nu i fare," lød det bl.a. fra den demokratiske senator Seth Goodall.
Udviklingen inden for offshore vind i USA er stadig i sin spæde begyndelse, men for nylig meldte PensionDanmark ud, at selskabet investerer 1,2 mia. kr. via fonden Copenhagen Infrastructure i Cape Wind, som bliver USA's første havmøllepark.
PensionDanmark investerer 1,2 mia. i USA's første offshore-park
Branchefolk: Fornuftigt at Guldfuglene holder sig fra Siemens' kæmpemølle