Nu halser rivalerne efter Vestas

Fremgangen i Vestas' ordreindgang de seneste måneder sætter konkurrenter verden over til vægs. Det danske selskab har næsten indhentet det tabte fra sidste år, siger analytiker.
Foto: Jamie Cook
Foto: Jamie Cook

Ingen af de andre store spillere på vindmøllemarkedet er i nærheden af at hamle op med Vestas' ordreindgang over den seneste periode. For mens markedet dykker, er Vestas i ordrehopla.

En opgørelse fra Jyske Bank viser, at Vestas' ordreindgang i andet kvartal steg fra 704 MW i 2012 til 1295 MW i andet kvartal i år, en stigning på 84 pct.

Samtidig er den globale ordreindgang dykket 32 pct., og dermed trodser den danske vindgigant industrien som helhed. Et godt tegn, siger Janne Vincent Kjær, senioranalytiker i Jyske Bank.

"Selv om Vestas sidste år mistede terræn i forhold til konkurrenterne viser det, der er sket i andet kvartal tydeligt, at de er tilbage på sporet. Det vidner om, at ordremomentum er vendt," siger analytikeren til EnergiWatch.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Fastholder markedsandel

Særligt andet halvår af 2012 var en møgperiode for Vestas.

Her var ordreindgangen deprimerende svag, særligt fordi selskabet var i meget store finansielle problemer. Pengenøden fik en række kunder til at udskyde projekterne eller lægge ordrerne hos andre vindmølleproducenter.

En sløj periode for Vestas, der satte selskabet tilbage i forhold til resten af industrien, men som nu er vendt.

"Hvis vi ser på, hvad der har været annonceret det seneste år, er Vestas ved at have indhentet industrien – bare i andet kvartal har de stort set indhentet det tabte i forhold til sidste år," siger Janne Vincent Kjær.

"Vestas ser således ud til at fastholde deres førerposition som verdens største vindmølleproducent med en markedsandel på omkring 20 pct. Det ser vi som et tegn på, at bekymringerne er blevet noget mindre. Nogle af dem, der har holdt sig tilbage, er tilbage på banen".

Vestas trumfer forventninger i vækstlande 

Britisk DONG-chef: Vi taler med Vestas

Vestas vinder italiensk kontrakt

Vestas viser livstegn på havet

Øv for Alstom og GE

Opgørelsen fra Jyske Bank viser, at konkurrenter som amerikanske GE, indiske Suzlon Energy og franske Alstom har haft et sløjt kvartal med fald i ordreindgangen på mellem 60 og 67 pct.

Samtidig har Siemens oplevet en beskeden fremgang på otte pct. i andet kvartal, hvor de annoncerede ordrer i år ligger på 414 MW.

Spanske Gamesa har i samme periode oplevet en heftig stigning på 303 pct. Det skal dog ses i lyset af et rædsomt andet kvartal i 2012, hvor sølle 115 MW blev annonceret. Det tal er i år steget til 464 MW.

Herunder kan du få et overblik over den for Vestas gunstige udvikling. Den første grafik viser udviklingen på kvartalsbasis, mens den anden grafik viser, hvordan udviklingen har været i løbet af de seneste 12 måneder. Grafikkerne er udarbejdet af Jyske Bank.

 

 

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs