Vestas trumfer forventninger i vækstlande

Vestas hiver store aftaler hjem fra vækstmarkederne, mens USA står stille. Spørgsmålet er, om indtjeningen følger med, siger Vestas-analytiker.

"Det er rigtig stærkt det her."

Sådan siger analytiker i Alm. Brand Markets, Michael Friis Jørgensen, til den ordre på 93 MW til et projekt i Sydafrika, som Vestas annoncerede for kort tid siden.

Vestas får ordre på 93 MW til Sydafrika 

Ordren er nummer to til Sydafrika i 2013 og bare én i en række af ordrer til de såkaldte emerging markets-lande, som selskabet har fortalt bliver vigtige, så længe markedet i USA står stille. Men med ordren mener Michael Friis Jørgensen faktisk, at Vestas overgår forventningerne til salget i vækstlandene.

"Mens hverken USA eller Europa ser ud til at være kommet i gang, så kommer ordrerne ude på emerging markets. Det er ikke i sig selv overraskende, men styrken i udviklingen er større end forventet," lyder det fra analytikeren, som dog påpeger, at Kina skiller sig ud, eftersom markedet her er fuldstændig dødt for tiden.

Laveste Vestas-salg i Kina siden 2006 

Men selv om Michael Friis Jørgensen finder det yderst positivt, at Vestas buldrer ud over vækstmarkederne, så mener han, at man skal holde sig for øje, at der er stor forskel på at levere til vindfarme i f.eks. USA og Europa og så vindfarme i Afrika. Forsyningssikkerheden og produktionsfaciliteterne er nemlig ifølge ham helt anderledes i Sydafrika.

"Det betyder, at prisen enten er lidt højere på de her markeder, eller at marginen er lavere for Vestas. Det må vi se på i den kommende tid," fortæller Michael Friis Jørgensen, der forklarer Vestas' to møllesalg til Sydafrika med, at afrikanerne kender Vestas:

"Dernede betyder de langvarige kundeforhold nok mere, end de gør på de store markeder, og i f.eks. Europa er der nok stadig en eller anden frygt for, at Vestas kapitalsituation har betydet noget."

Vejen til Afrika

Vestas er ikke alene om succes i Afrika.

Også Siemens har leveret flere ordrer til især syd for Sahara, og for nylig sagde Siemens-bossen Jan Kjærgaard til EnergiWatch, at selskabet har store planer for kontinentet:

"Vi har fået et stærkt fodfæste i Afrika, hvor vi har fået to gode projekter på landmøller i Sydafrika, der skal installeres i år og næste år. Derudover har vi nogle rigtig gode projekter i Marokko. Afrika vil i år fylde en meget stor del af vores ordrebøger. Samlet bliver der mere end 600 MW i løbet af det næste halvandet år - det er jo nogen milliarder," lød det fra Siemens-chefen i maj.

Michael Friis Jørgensen mener dog, at det langt fra er hele Afrika, som er en succeshistorie, men derimod et par enkelte lande med Sydafrika i spidsen, der driver væksten.

Onsdagens ordre er Vestas' første i årets tredje kvartal. Samlet har vindmølleproducenten annonceret ordrer for 2032 MW i 2013 - dertil kommer dog de uannoncerede ordrer fra andet kvartal, som først afsløres i halvårsregnskabet 21. august.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter