Uønsket DONG-barn kickstarter nyt vindmølle-eventyr

Overtagelsen af det overflødige fedt i Dong-koncernen er blevet starten på et nyt vindmølle-partnerskab.
Bag det nye samarbejde står pensionskassen PFA og energiselskabet SE, tidligere Syd Energi, som i går smed 760 mio. kr. på bordet for at overtage hele Dongs park af vindmøller på land i Danmark. I alt 272 møller.
Parløbet hedder SE Blue Renewables og planerne er store. I den kommende tid skal der sendes flere milliarder efter både gamle og nye vindmøller.
SE selv har kun planer om at skyde 850 mio. kr. i partnerskabets vindsatsning, mens resten af finansieringen skal komme fra PFA og andre investorer.
Humlen i samarbejdet er, at PFA har kapitalen, mens SE har en del af ekspertisen.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
Beskeden erfaring
Det tidligere Syd Energi havde inden Dong-erhvervelsen 30 megawatt vindmøller i bogen - det svarer til omtrent halvt så mange møller.
Nyt vindmølle joint-venture vil investere 4-5 mia.
Købet af de 272 vindmøller inkluderer også Dongs 18-mand store organisation, der står for driften af møllerne, og investeringen betyder, at SE med en enkelt transaktion går fra miniput-status til storspiller. Med en enkelt underskrift øges mølle-kapaciteten med næsten en faktor ti.
Det er ikke første gang, at SE spiller med musklerne. Selskabet, der har satset kraftigt på fiberbredbånd, købte sidste år Stofa for knap to mia. kr., fordi det andelsejede selskab ønskede at bide skeer med TDC.
Partnerskabet med PFA og opkøbet af Dongs landmøller, der ikke længere er en del af den statslige energikoncerns forretningsplan, er dermed blot endnu et skridt i selskabets aggressive vækststrategi.
Til gengæld markerer det PFA’s indtræden på et marked, som selskabet har fulgt tæt i de sidste tre-fire år. Ifølge Jesper Langmack, direktør i PFA Kapitalforvaltning og næstformand i det nye partnerskab, har pensionsselskabet fulgt flere vindprojekter tæt, men valgt at trække sig.
Det skyldes bl.a., at det amerikanske skifergasboom skabte usikkerhed i energibranchen og afkastet i aktier og obligationer blev anset som bedre og sikrere.
Det har imidlertid ændret sig, mener Langmack, der forventer, at investeringen i Dongs vindmøller vil give et “pænt merafkast” i forhold til stats- og realkreditobligationer. På den baggrund har han også appetit på mere.
“Der er mange nødlidende vindmølle-arrangementer, der leder efter en ejermand. Det er gået lidt fra at være sælger til købers marked. Derfor følte vi også, at det var godt at slå til nu. Købet af Dongs forretning gør, at vi får en kritisk masse. Skulle vi starte helt fra bunden, ville det betyde lang tid med ubetydelig indtjening,” siger Jesper Langmack.
PFA køber 272 vindmøller af Dong
SE og PFA i nyt vind-fællesskab: Vil være markedsleder
Flere projekter i pipeline
Med et relativt tyndt befolket område, og gode vindforhold, har SE fra sin base i Sønderjylland kig på flere end 50 potentielle områder, hvor der kan rejses nye vindmøller. Målet er at blive markedsleder og med samlet knap 300 vindmøller i bogen, er det allerede tæt på at være tilfældet målt på antal møller. Vattenfall har ca. 400 vindmøller.
“SE Blue Renewables har uden tvivl de største finansielle muskler til at kunne ekspandere,” siger Jesper Langmack, der definerer markedsleder som en kombination af den nuværende størrelse, opkøbskapacitet samt forhandlingskraft i forhold til leverandører.
Samarbejdet mellem SE og PFA - og Dong-opkøbet - får ros af vindanalytikere.
Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets mener, at det er “med til at løfte markedet”, mens Sydbank-analytiker Jacob Pedersen kalder det "sund fornuft".
“Det er den vej, man skal kigge som pensionskasse, hvis man vil leve op til sine forpligtelser. Det er parker, der kommer til at levere elektricitet og dermed afkast i 10-20 år,” siger Jacob Pedersen.
Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch