Vestas-projekter i Australien sat på standby

Flere af Vestas' vindprojekter i Australien er klar til byggefasen, men usikre rammebetingelser stikker en kæp i hjulet for den endelige gennemførsel.
Koncernchef Ditlev Engel må væbne sig med tålmodighed i forhold til det australske marked, som Vestas sidder tungt på. | Foto: Stine Bidstrup
Koncernchef Ditlev Engel må væbne sig med tålmodighed i forhold til det australske marked, som Vestas sidder tungt på. | Foto: Stine Bidstrup
AF RITZAU FINANS

Usikkerhed om rammebetingelserne begrænser i øjeblikket Vestas' ordremuligheder på det australske vindmøllemarked, hvor selskabet hidtil har været den dominerende spiller med en markedsandel på over 50 pct. af alle opstillede møller.

En af Vestas' rigtigt gode kunder på det australske marked, Infigen Energy, har flere projekter mere eller mindre klar til at gå ind i byggefasen, men tiden er bare ikke til det i øjeblikket, oplyser Richard Farrell, Investor Relations Manager hos Infigen Energy, til Ritzau Finans.

"Udviklere som Infigen har ikke været i stand til at forpligte sig til nye projekter i Australien på grund af den lovgivningsmæssige usikkerhed, hvilket har resulteret i begrænset tilgængelighed af bankgodkendte elkøbsaftaler," siger Richard Farrell.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Når og hvis det igen bliver tilstrækkeligt attraktivt for selskabet at igangsætte investeringer, og få finansieringen på plads, synes Vestas at have gode kort på hånden til at få nye ordrer i bøgerne. Infigen kom i hvert fald forleden et skridt nærmere en godkendelse af vindmølleparken Bodangora på 100 megawatt, som ifølge oplysninger, som Ritzau Finans er kommet i besiddelse af, er baseret på Vestas' 112-mølle.

Det australske Department of Planning gav forleden projektet en betinget godkendelse og anbefalede, at også sidste instans i planlægningsforløbet, Planning Assessment Commission, giver grønt lys til vindmølleparken. Planlægningskommissionen vil ifølge mediet ABC formentlig holde et offentligt møde om projektet, før beslutningen træffes.

Hos Infigen Energy venter man en snarlig godkendelse, "forhåbentlig inden for den næste måned", siger Richard Farrell fra Infigen, som dog også har andre projekter i pipelinen. Det gælder det godkendte projekt Capital 2 Wind Farm, der er skaleret til 90-100 megawatt, som efter godkendelsen er kommet i venteposition - afventende de forbedrede rammebetingelser.

Vestas' stærke samarbejde med Infigen blev understreget forleden, da selskabet, i samarbejde med netop Infigen, annoncerede et modangreb på den anti-vind-bevægelse, der ikke mindst har været stærkt herskende i Australien.

Den danske vindmølleproducent har i tidens løb leveret mange møller til Infigen Energy, og parterne forlængede i april 2012 en serviceaftale på fire vindmølleparker med Vestas-møller, omfattende samlet 166 møller med en samlet
kapacitet på 367,6 megawatt.

Frem til udgangen af 2012 har Vestas leveret 805 møller og 1681 megawatt til det australske marked. I 2012 alene leverede Vestas 420 megawatt til Australien, hvilket gjorde det til det fjerdestørste marked for selskabet det år efter USA, Tyskland, Sverige og Italien.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også