Kina optrapper solcellekrig

Flere kinesiske solcelleproducenter vil omgå EU's straftold ved at flytte produktionen til andre lande.
Foto: REC
Foto: REC
AF PETER SIMONSEN, EPN

Solcellestriden mellem EU og Kina har taget en ny drejning.

Tidligere på måneden valgte EU at pålægge kinesiske solcellepaneler en straftold på 11,8 pct. Hvis EU og Kina ikke finder en løsning på striden inden den 6. august, forhøjes straftolden til 47,6 pct.

Parterne i Bruxelles og Beijing har stadig tid til at løse striden, men lykkes det ikke, har de kinesiske producenter ikke tænkt sig at se stiltiende til.

Flere af producenterne forbereder sig allerede nu på at flytte dele af produktionen til andre lande. På den måde kan de undgå EU's straftold, skriver Bloomberg.

Solkrig: Løsning på vej mellem EU og Kina

Solcelle-krigen breder sig: Kina tørster efter europæisk vin

Danfoss: Ødelagt dansk solmarked skader konkurrenceevnen 

Tilbyder toldfrie versioner

JinkoSolar Holding Co. planlægger at begynde produktion i Sydafrika og Portugal, mens Canadian Solar Inc., der har hovedsæde i Canada men producerer i Kina, muligvis åbner fabrikker i Taiwan, Malaysia, Thailand eller Tyrkiet.

Suntech, der tidligere var verdens største solcelleproducent, lovede tidligere på ugen, at man vil tilbyde "toldfrie" versioner af alle solcellepaneler til sine europæiske kunder.

"Solcellepanelerne vil blive produceret uden for det kinesiske fastland," lød det i en officiel erklæring fra virksomheden.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Højere lønomkostninger

Verdens næststørste solcelleproducent, kinesiske Trina Solar, overvejer også at flytte produktionen til udlandet. Det fortalte Benjamin Hill, adm. direktør i Trina Solar Europe, i et interview med Bloomberg.

Produktion uden for det kinesiske fastland vil givetvis betyde højere lønomkostninger for de kinesiske producenter. Men det kan man leve med, lyder det fra Canadian Solar Inc., der peger på solcellepanelernes kvalitet som det vigtigste.

"Lønomkostningerne er ikke det eneste, der betyder noget. Folk er vant til, at de paneler, vi producerer i Kina, har en vis kvalitet," siger en talsmand for Canadian Solar Inc.

Sidste år udgjorde import og eksport af solceller mellem EU og Kina cirka 434 mia. euro, ifølge statistik fra EU-Kommissionen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Job

Se flere jobs