Har Vestas flere milliardparker i ærmet?

Vestas løftede nærmest med et tryllesalg sit regnskab for 2013 med salg af egne mølleparker.
Foto: Vestas
Foto: Vestas
AF JANNIK BRINCH

Det kom formentlig som en overraskelse for aktionærerne, at vindmølleselskabet Vestas fredag morgen kunne meddele, at man havde solgt to østeuropæiske mølleparker for et samlet beløb på 127 mio. euro svarende til knap 950 mio. kr.

Dermed har selskabet for anden gang i år solgt ud af sin mølleportefølje til glæde for de hårdt prøvede ejere.

For få måneder siden afhændede vindmøllekæmpen en møllepark i Chile, og det samlede salgsprovenu på den konto i 2013 beløber sig til 254 mio. euro (omtrent 1,9 mia. kr.).

Logisk frasalg for Vestas

Vestas sælger kraftværker for 1 mia. kroner 

Flere ejerskaber

Det er uklart, hvor mange lignende parker, som Vestas har salgsplaner med. Men det er dog velkendt, at selskabet er i færd med at slanke virksomheden i et forsøg på at tilpasse organisationen til det matte marked, man aktuelt ser.

"Min fornemmelse er, at der er flere ejerskaber derude, som man kan sælge fra. Det er normen, at man som producent deltager i udviklingen af parker," siger Vestas-analytiker i Sydbank Jacob Pedersen til epn.dk.

Parkerne, der er placeret i henholdsvis Rumænien og Bulgarien, var 100 pct. ejet af Vestas og indgik i selskabets bestræbelser på at benytte sig af grøn energi. Med salget har den danske vindkoncern med et slag nedbragt sin gæld, forbedret pengestrømmene og sparket en mulig kapitalforhøjelse langt ud i fremtiden.

Vestas forhandler stadig med Mitsubishi 

Kapitalforhøjelse langt ud i horisonten

Ikke mindst sidstnævnte har blandt analytikere og aktionærer været en frygtet konsekvens af Vestas' svage økonomi over de seneste år, hvor den rentebærende gæld ved udgangen af første kvartal i år androg knap 8,3 mia. kr.

"Frygten for en kapitalforhøjelse er rykket langt ud i horisonten med det her tiltag. Jeg kan ikke forestille mig, at det bliver aktuelt i den nuværende situation, men på den anden side skal der bare to dårlige kvartaler til, så vil det igen være nærværende.

Nu skal Vestas vise, at det almindelige salg af vindmøller er så stærkt, at man kan lave et positivt cash flow på det alene," siger Jacob Pedersen.

Vestas' målsætning for indeværende år er et positivt frit cash flow - altså pengestrømmene fra driften fratrukket investeringerne. Med et minus på 60 mio. euro efter første kvartal er der et stykke vej op, men allerede før dagens melding ventede Sydbank et plus på 129 mio. euro for hele året på cash flow-kontoen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Rar viden

Det tal ventes nu at blive højere.

"Det undrer mig, at man ikke har gjort mere ud af at fortælle om de her parker, når man har snakket om, at arbejdskapitalen er for høj, og at man har bundet for mange penge. Det er blandt andet på grund af det her. Nu har man i princippet hentet omkring 250 mio. euro i projekter, som man er på vej til at frasælge. Det havde været rart at vide som investor," siger Jacob Pedersen.

Ikke forretningsmodellen

Vestas ønsker ikke at oplyse om yderligere mølleparker, der kan tænkes solgt. Selskabet understreger omvendt, at den form for forretning ikke er en del af strategien.

"Salget af de to vindkraftværker er ikke en del af Vestas’ normale forretningsmodel – vi fungerer jo ikke som udviklere, men lever af at sælge, opstille og servicere vindmøller. De to vindkraftværker i dagens selskabsmeddelelse er altså undtagelser fra reglen og ikke noget, der som sådan definerer vores forretning.

I enkelte tilfælde kan det dog give mening at udvikle egne projekter, og det balancerer jo i øvrigt Vestas' grønne energiforbrug," siger Lars Villadsen, chef for Investor Relations.

Det er velkendt, at Vestas som led i en bestræbelserne på at skabe en mere skalérbar virksomhed arbejder på et salg af en eller flere produktionsfaciliteter.

Vestas-aktien er fredag steget omtrent 2,8 pct. efter to og en halv times handel.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter

Job

Se flere jobs