Lav Vestas-indtjening bekymrer analytikere

Lav indtjening på en række Vestas-projekter i Q1 er ikke sigende for resten af vindmølleselskabets ordrebog, forsikrer Ditlev Engel.
Foto: Ole Lind
Foto: Ole Lind

Analytikerne har taget godt i mod dagens kvartalsregnskab fra Vestas, hvor der er flere tegn på, at selskabets turnaround er ved at manifestere sig.

Alligevel er der især en ting, som optager investorerne mere end noget andet – indtjeningen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Regnskabet bød således på en bruttoindtjening på 58 mio. euro samt et driftsunderskud (EBIT) på 108 mio. euro før særlige poster ud af en omsætning på 1.096 mio. euro.

Bruttomarginen lander dermed på blot 5,3 pct., hvilket godt nok er mere end for samme periode sidste år - hvor den lød på bare 1,1 pct. - men det er stadig i den lave ende.

Ordrehøsten i april glæder Ditlev Engel 

Derfor blev der også spurgt ivrigt ind til netop det forhold på den telekonference, der fandt sted i formiddag. Igen og igen ville analytikerne høre, om indtjeningen ville holde det niveau året ud.

Men Ditlev Engel indikerede, at der var noget bedre på vej.

”Forbedringen er en positiv udvikling, men fra vores synspunkt er den stadig for lav,” lød det fra topchef Ditlev Engel, der forklarede den lave indtjening med et par enkelte projekter, hvor teknologiomkostninger var steget.

Det var dog forventet, erklærede han og understregede:

”Projektmarginerne er ikke på det niveau, som vi gerne vil have, men de er ikke repræsentative for de projektmarginer, som vi har i ordrebeholdningen, og som vi forventer at realisere i de kommende kvartaler,” lød det fra Ditlev Engel, der samtidig sagde, at der altid vil være udsving fra kvartal til kvartal.

Analytiker: Kraftig pil opad i årets første Vestas-regnskab 

Samtidig lagde han vægt på, at prisudviklingen på projekter var stabil, og at fortsat omkostningsreduktion ville forbedre indtjeningen.

På spørgsmålet om, hvor højt bruttomarginen skal ligge, når nu 5,3 pct. var utilfredsstillende, svarede Ditlev Engel:

”Den skal bare være højere, men vi vil ikke sætte tal på,” lød det fra topchefen, hvorefter han gentog, at der var tale om enkelte projekter i Q1, der skilte sig ud fra resten af ordrebogen.

Q1: Ordrehøsten udebliver hos Vestas 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også