Vindmølle får "verdens første" trævinge

Trævingen fra den tyske producent Voodin Blade Technology skal hjælpe branchen med at genanvende vindmøllekomponenter.
Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
AF MARKETWIRE

Vindsektoren fremhæves af gode grunde som et vigtigt element i arbejdet med at reducere udledningerne af klimagas, men en udfordring for branchen er, at det er meget svært at genanvende især de store vindmøllevinger.

Nu er der dog mere godt nyt på den front, da selskabet Voodin Blade Technology ifølge Recharge News har installeret nye vinger produceret af træ på en ældre mølle i Tyskland.

Selskabet hævder tilmed, at det er ”verdens første vindturbine-vinger af træ”, som nogensinde er blevet installeret. Det er nok en sandhed med modifikationer, især hvis man ser bredt på begrebet ”vindmølle” gennem historien, men i forhold til nutidens industrielle strømproducerende vindmøller kan det være et vigtigt skridt frem, hvis træ kan anvendes mere udbredt.

En rapport fra Windeurope viste i 2020 nemlig, at 85-95 pct. af moderne vindmøller kan genanvendes, men dog at især vingerne af glasfiber, gelcoat, epoxylim mm. er en udfordring for branchen. Og uden forandringer er der udsigt til, at der i 2050 vil være 50 mio. tons vinge-affald, som skal brændes eller opbevares.

Danske Vestas meldte dog tilbage i aprils sidste år ud, at koncernen har fundet en vej til at genanvende udtjente møllevinger i nye elementer, fordi man har fundet en vej til at ”låse op” for epoxylimen, så vingernes bestanddele kan benyttes igen.

Vestas taler i den forbindelse for, at der fra 2025 indføres et forbud mod at deponere vindmøllevinger på lossepladserne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også