Biocirc gafler tidligere Ørsted-chef: "Jeg har søgt dynamikken"

Muligheden for at prøve sig af i en mindre virksomhed med store ambitioner har fået Anders Christian Nordstrøm til at tage stilling som direktør for såvel PTX som CCS hos Biocirc.
Foto: Ørsted
Foto: Ørsted

Det var ikke blot statsstøtte på en lille milliard til biogen CO2-lagring, Biocirc annoncerede onsdag. I samme ombæring kunne en anden men ligeledes ganske opsigtsvækkende tilføjelse til medarbejderstaben meldes ud: Ørsted-veteranen Anders Christian Nordstrøm, der tiltræder som direktør for den unge projektudviklers Power-to-X-forretning.

Om end det dømt på stillingsbetegnelse er nogenlunde enslydende, er der dog flere forskelle. Blandt andet at annonceringens samtidighed med sejren i udbuddet ikke er helt tilfældig, al den stund at CCS kommer til at sortere under den nye direktør. Det er dog ikke så meget et nybrud som at cirklen – eller i dette tilfælde Biocirclen – sluttes. 

”Penduler har det jo med at svinge frem og tilbage,” siger Anders Christian Nordstrøm.

”Da jeg begyndte hos Ørsted for 17 år siden, var min opgave ikke mindst at udarbejde en CO2- og CCS.strategi. Selvfølgelig med den betydelige forskel, at tanken dengang var at opføre en frygtelig masse kulkraft og lagre kulstoffet, mens det hos Biocirc foreløbigt er biogas, der er den primære forretning.”

CCS er kun første skridt

Således er det foreløbigt fra sels af Biocircs otte biogasværker, CO2’en skal indfanges og lagres. Imidlertid har den ambitiøse projektudvikler ikke kun planer om udvide biogasproduktionen i ind- og udland, men også at udvide forretningen horisontalt på adskillige fronter. 

Biogasanlæggene skal suppleres med nærliggende landvind og sol, og mens det skal levere grøn gas, strøm og afledte produkter som overskudsvarme og anden restproduktion, så sigtes der også mod grønne brændsler på sigt. Den lille million ton CO2, der skal lagres i forbindelse med NECCS-udbuddet, er således tiltænkt anden anvendelse, når kontrakten udløber i 2032.

”Min rolle bliver at bygge en forretning oven på de forskellige produkter. Første skridt er CCS, men Biocirc stopper ikke med det, da tænkningen er at skabe værdi ud af de utroligt mange synergier, der kan hentes ved at have det hele på ét sted,” siger den nye PTX-direktør.

”Det kommer til at køre i parallelle spor, hvor vi selvfølgelig lagrer det, vi har lovet at gøre. Men hvor vi også kommer til at finde anden anvendelse til den øvrige del.”

Mulighed for at sætte retning

Foreløbigt er det i hvert fald Anders Christian Nordstrøm, der er fundet anden anvendelse til. At valget er faldet på den trods relativt lille Biocirc kan muligvis virke overraskende for en person med hans generalieblad – og med tanke på Ørsteds status som storleverandør af ledende medarbejdere til store koncerner som CIP, Shell og BP. Men det er noget andet, der har draget direktøren.

”Jeg har været i dialog med en række forskellige virksomheder, efter jeg stoppede hos Ørsted. Men Biocirc var det mest spændende,” konstaterer han.

”I udgangspunktet er det måske en lidt mindre virksomhed. Men det betyder også, at der i højere grad er mulighed for at være med til at sætte retningen. Jeg har nok søgt dynamikken og vægtet muligheden for at være med til at definere rejsen for en virksomhed højere end det sikre valg; til syvende og sidst går man jo ikke på arbejde for at se på sin lønseddel men for at gøre en forskel sammen med interessante mennesker.”

Anders Christian Nordstrøm har første arbejdsdag hos Biocirc den 1. juni.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også