Tyskland satser stadig på budkrig i nyt havvindudbud

Byderne på 2,5 GW havvind i Nordsøen skal endnu engang kæmpe om, hvem der vil betale mest til statskassen. 
Foto: Sina Schuldt/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Sina Schuldt/AP/Ritzau Scanpix

Projektudviklerne kan endnu engang risikere at skulle dykke dybt i lommen for at få lov at bygge havvind i Tyskland. Den tyske energistyrelse, Bundesnetzagentur, satte mandag gang i udbuddet af de næste 2,5 GW, og lige som i det forrige udbud, er er åbent for negative bud – altså bud, hvor udviklerne skal kæmpe om, hvem der vil betale mest for havbunden.

”Hvis flere bydere giver afkald på finansiering for et område og afgiver bud med en budværdi på nul cent per kilowatttime, så vil der som i 2023 blive anvendt en såkaldt dynamisk budprocedure,” skriver styrelsen.

Dermed har de tyske myndigheder ikke lyttet efter industriens krav. Blandt såvel energiselskaber som Ørsted som brancheforeninger var der stor kritik af det forrige udbud, hvor olieselskaberne BP og Total Energies ryddede bordet for samfulde de udbudte 7 GW. Det skete med bud på samlet 12,6 mia. euro (94 mia. kr.) – svarende til 1,8 mio. euro/MW (13,4 mio. kr./MW).

I det udbud var det udbuddets enlige område i Østersøen, der tiltrak det højeste bud på 2,07 mio. euro/MW. I det seneste og altså noget mindre udbud af to områder, er det dog kun områder i Nordsøen, der er på bud. Områderne, der er beliggende cirka 120 km nordvest for Helgoland, ventes at kunne bære projekter på henholdsvis 1 og 1,5 GW.

Lige som i forrige udbud er det greenfield-områder, hvor der ikke på forhånd er foretaget undersøgelser af havmiljø, havbund, hav- eller vindforhold. De to vindmølleparker ventes at blive taget i drift i 2031, skriver Bundesnetzagentur i en meddelelse mandag.

Fristen for budsafgivelse er 1. juni 2024. Udover mandagens annoncerede udbud, vil myndigheden lancere yderligere udbud senest 1. marts 2024.

Dette udbud vedrører tre områder, hvor myndighederne har foretaget de maritime og hydrografiske undersøgelser. Det udbud bliver på 5,5 GW.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også