Kinesiske møller sælges 20 pct. under rivalers priser på eksportmarkeder

Vindmøllepriserne på det stærkt konkurrenceprægede kinesiske marked er faldet til et historisk lavpunkt, viser data indsamlet af Bloomberg New Energy Finance.
Foto: Goldwind
Foto: Goldwind
AF MARKETWIRE

Møller produceret af kinesiske virksomheder sælges 20 pct. under de amerikanske og europæiske rivalers priser på markederne uden for Kina.

Det viser data indsamlet af Bloomberg New Energy Finance, BNEF, baseret på kontrakter fra 2019 og fremefter.

Vindmøllepriserne på det stærkt konkurrenceprægede kinesiske marked er faldet til et historisk lavpunkt, hvilket styrker de kinesiske selskabers muligheder uden for Kina, herunder på markeder som Mellemøsten og Centralasien, skriver BNEF.

Som et eksempel på det nævner BNEF den kontrakt, som Goldwind fik med energiudvikleren Masdar tilbage i 2022 om levering møller til projektet Zarafshan på 500 megawatt, som efter planen vil blive færdiggjort i slutningen af 2024.

At den handel endte hos Goldwind blev dengang netop begrundet med mere fordelagtige møllepriser.

Den hårde konkurrence på hjemmebanen i Kina har betydet, at der her kan installeres møller til en pris på 300.000 dollar per megawatt, hvilket gennemsnitligt er 57 pct. lavere end i 2020, skriver Bloomberg.

Prisfaldet er drevet af større møller, større projekter, der sikrer stordriftsfordele, og en konkurrence fra flere end 10 mølleleverandører. Omkostningsreduktionerne har dog ikke kunnet følge med prisfaldene, hvilket har presset de kinesiske leverandørers marginer.

Men uden for Kina er møllepriserne modsat steget 25 pct. i forhold til før coronapandemien - drevet af råvareprisstigninger, inflation, stigende fragtrater og forstyrrelser i forsyningskæderne. Derfor kan eksportaftaler være mere profitable for de kinesiske leverandører end salg på hjemmemarkedet.

BNEF vurderer også, at europæiske mølleproducenter som Vestas, Siemens Gamesa og Nordex formentlig ikke vil lukke prisgabet til de kinesiske rivaler, da de fortsætter med at prioritere forbedrede marginer og er afhængige af dyrere forsyningskæder.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også