Debat: EU-handlingsplan for elnettet er et stærkt og nødvendigt udspil men tager ikke hele stikket hjem

NKT savner større krav til bæredygtighed, sikkerhed og modstandsdygtighed iEuropa-Kommissionens handlingsplan for elnettet, skriver direktør i dette debatindlæg.
Foto: Nkt
Foto: Nkt
Af Michael C. Hjorth, CCO, NKT

I NKT hilser vi Europa-Kommissionens handlingsplan for elnettet velkommen. Det er godt, at det bliver fastslået, at vi står over for en betydelig fælles opgave, når det handler om den europæiske evne til at imødekomme og realisere den grønne omstilling. 

Vi sætter stor pris på, at EU-Kommissionen tager føringen i at bede de nationale myndigheder og netoperatører om at anerkende behovet for stærkere, langsigtede forpligtelser, der også bringer netplanlægningen til vands og til lands sammen. 

Det er vores klare anbefaling, at medlemsstaterne følger anbefalingen fra Kommissionen og styrker medfinansiering i udbygningen af elnettet. Det bør også afspejles i, at medlemsstaterne får mulighed for at støtte udviklingen af elnetteknologierne ligesom de andre teknologier, der er nødvendige for den grønne omstilling, herunder også at supportere nødvendige kapacitetsudvidelser i leverandørleddet 

Vi kan som leverandør kun bifalde, at EU-Kommissionen konstaterer, at den europæiske industri er globalt førende inden for fremstilling af komponenter til el-systemer. 

Vi bemærker i forlængelse, at man i udspillet også understreger behovet for fair-konkurrence og øget brug af de handelspolitiske instrumenter for at imødegå dumping fra leverandører, som ikke lever op til de europæiske environmental, social and governance (ESG) krav og potentielt kan udgøre en sikkerhedsrisiko. 

I NKT er vi af den overbevisning, at værdiansættelse af bæredygtighed, sikkerhed og modstandsdygtighed i udbud er vejen frem. Helt konkret foreslår vi, at disse faktorer skal vægte minimum 30%, ligesom Europa-Parlamentet lige er blevet enige i udkast til forordning om Net Zero Industri Act. Det kan godt kombineres med minimumskrav til ESG, så man ikke via endnu lavere prisfastsættelse kan komme uden om ESG kravene. 

En fælles ramme på tværs af EU vil sikre, at vi hele vejen rundt lever op til de samme ESG-krav, at man altid kan være sikker på, at ens leverandører lever op til EU’s værdisæt, og at de europæiske virksomheder anerkendes for deres indsats eller omvendt ikke straffes, fordi vi investerer i bæredygtige løsninger både for kunderne såvel som for vore egne interne forretningsprocesser.

Elnettet er en forudsætning for at realisere den grønne omstilling, og vi skal sikre, at de kommende investeringer gøres med så stor omtanke som muligt for de kommende generationer. Udbygningen af elnettet bør ske i henhold til ESG-principperne. Det handler ikke blot om at gøre det rigtige – det handler i lige så høj grad om at gøre det på den rigtige måde.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også