Equinor om bud på Sørlige Nordsjø II: Vi vil have robust økonomi i de projekter vi går videre med

Equinors portefølje af vedvarende energi skal generere et afkast på fire til otte procent, men de enkelte projekter behøver ifølge selskabet ikke at være så rentable.
”Vores udgangspunkt er, at vi skal have en robust økonomi i de projekter, vi går videre med. Vi fortsætter nu vores arbejde med at gøre netop dette projekt så konkurrencedygtigt som muligt,” siger pressetalsmand hos Equinor Magnus Frantzen Eidsvold | Foto: Arne Reidar Mortensen/ Pr Equinor
”Vores udgangspunkt er, at vi skal have en robust økonomi i de projekter, vi går videre med. Vi fortsætter nu vores arbejde med at gøre netop dette projekt så konkurrencedygtigt som muligt,” siger pressetalsmand hos Equinor Magnus Frantzen Eidsvold | Foto: Arne Reidar Mortensen/ Pr Equinor

Sammen med partneren RWE har Equinor ansøgt om at blive prækvalificeret til det faste havvindmølleprojekt Sørlige Nordsjø II. 

I februar vil regeringen afholde en auktion. 

”Hvad vi ender på, er ikke noget, vi forudser. Vi vil have en intern beslutningsproces og foretage vores vurderinger, før vi eventuelt går til en auktion,” siger pressetalsmand Magnus Frantzen Eidsvold til EnergiWatch Norge. 

Kravene til rentabilitet varierer

Flere havvindkonsortier har i løbet af efteråret givet udtryk for, at Sørlige Nordsjø II, trods et støtteloft på 23 milliarder kroner, er svær at tjene ind igen. 

”Vi har sagt og siger fortsat, at vi vil have et reelt projektafkast på fire til otte procent for vores portefølje af vedvarende energi. Rentabiliteten af forskellige vedvarende energiprojekter vil variere, men porteføljen vil have et reelt projektafkast på fire til otte procent,” siger Frantzen Eidsvold. 

Han tilføjer, at rentabilitetskravet i virkeligheden vil variere fra projekt til projekt.

”For at vi kan træffe en investeringsbeslutning om et projekt, vil der altid være et krav om en tilstrækkelig robust økonomi i hvert enkelt projekt,” siger pressetalsmanden - og bekræfter, at det betyder rentabilitet. 

Selektiv tilgang

”Specifikt i forhold til porteføljen af vedvarende energi har vi været tydelige omkring, at vi har en selektiv og disciplineret tilgang,” tilføjer han. 

Frantzen Eidsvold henviser til internationale havvindauktioner for nogen tid siden, hvor aktørerne ifølge ham gik meget langt for at få adgang til arealer. 

”Vi sagde dengang, at vi har en selektiv og disciplineret tilgang. Vi vurderer grundigt, hvor vi deltager, og har også været med i runder, hvor vi har givet op på det tidspunkt, vi følte var det rigtige,” siger han. 

Skal have en robust økonomi

Der er flere år mellem auktionsdatoen for Sørlige Nordsjø II og investeringsbeslutningen. Omkostninger og forventede elpriser kan stige og falde i denne periode.

Harald Dirdal i Norseman Wind-konsortiet udelukker ikke, at aktører vil gamble på, at omkostningerne ved havvind vil falde i de kommende år, og derfor byde på auktionen i februar - også selv om tallene er røde. 

Hvis Equinor ser røde tal, når auktionen afholdes, betyder det så, at I ikke vil byde?

”Vores udgangspunkt er, at vi skal have en robust økonomi i de projekter, vi går videre med. Vi fortsætter nu vores arbejde med at gøre netop dette projekt så konkurrencedygtigt som muligt,” svarer Frantzen Eidsvold. 

Kan du udelukke, at Equinor vil satse på, at omkostningerne ved havvind falder - og derfor byde på auktionen i februar - selv om tallene er røde?

”I ethvert projekt vil der altid være et sæt antagelser og forventninger om fremtiden, som danner grundlag, når man laver de økonomiske beregninger. Det danner grundlag for beslutninger og videre fremdrift.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også