Ørsted hjulpet af rygter om britisk velvilje over for højere subsidier til havvind

Der vil komme nyt om niveauet for subsidierne senere denne måned.
Foto: Tom Little/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Tom Little/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Ørsted steg 5,3 pct. til 280,10 kr. torsdag, efter rygter om at den britiske regering forbereder sig på at tilbyde væsentligt højere subsidier til nye havvindmølleparker for at få landets strategi for ren energi tilbage på sporet, efter at udviklere har afvist en tidligere auktion.

Loftet for bud fra havvindselskaber i den næste auktionsrunde vil sandsynligvis være betydeligt mere end dette års garanterede indtægter på 44 pund per megawatt-time produceret strøm, vurderer kilder med kendskab til sagen ifølge Bloomberg News.

Prisen, der skal offentliggøres senere i denne måned, vil sandsynligvis blive sat til omkring 70-75 pund per megawatt-time, siger kilderne.

En stigning til det niveau kan være med til at tiltrække udviklere, efter at seneste auktionsrunde forløb uden bud, da prisen ikke var høj nok til at skabe profitable projekter for vindmølleparkudviklerne.

En auktionsgrænse på 75 pund per megawatt-time vil ifølge Bloomberg News markere en vending fra tidligere udbud, hvor priserne er faldet støt i de seneste år, og nogle handler ramte rekordlave 37 pund i 2022.

Priserne er baseret på 2012-niveauer, hvilket betyder, at de resulterende kontrakter kan blive dyrere.

”Jeg kan ikke se, hvorfor du for 75 pund ikke skulle være i stand til at bygge havvind,” siger Henrik Andersen, administrerende direktør for Vestas, i et interview torsdag ifølge Bloomberg News.

”Lige nu ser du, at der i Storbritannien er en inflationær udvikling, og det udløser stadig en vis prisudvikling opad.”

Storbritanniens Contracts for Difference-program sikrer, at vindmølleparkudviklere modtager en fast pris for hver megawatt-time strøm, deres møller producerer. Normalt er det på 15-årige kontrakter, der sikrer indtægterne og finansieret af regninger til forbrugerne.

Ørsted planlægger ifølge Bloomberg News inden december, at beslutte om selskabet vil fortsætte med at udvikle projekter i Storbritannien.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også