Store investorer sælger ud af Ørsted-aktien

”Fra et investorsynspunkt har det gjort, at tilliden til ledelsen er fuldstændig forsvundet,” siger Søren Krohn, aktiechef i Gudme Raaschou.
Foto: Tom Little/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Tom Little/Reuters/Ritzau Scanpix

Flere større investorer har solgt ud af deres aktier i Ørsted inden selskabets kvartalsregnskab onsdag. Det er ikke kun udfordringerne på det amerikanske marked, som rammer energikoncernen, men også svigtende tillid til ledelsen, som kritiseres for ikke at kommunikere tilstrækkeligt.

Det skriver dagbladet Børsen.

Ørsted varslede i august nedskrivninger for potentielt 16 mia. kr. i tredje kvartal på grund af udfordringer for projekter, ramt af stigende renter, manglende fuld skatterabat og udfordringer med forsyningskæderne, på det amerikanske marked.

Den melding kom imidlertid blot to måneder efter, at Ørsted i juni havde holdt kapitalmarkedsdag, hvor der ikke blev nævnt nogen risiko for nedskrivningerne i USA.

”Fra et investorsynspunkt har det gjort, at tilliden til ledelsen er fuldstændig forsvundet. Samtidig viser det sig nu, at de formentlig skal nedskrive igen (mere end de varslede, red), fordi de ikke har været konservative nok i første omgang. Det gør det jo kun endnu mere uprofessionelt,” siger Søren Krohn, aktiechef i Gudme Raaschou, til Børsen.

Mandag skrev Børsen også, at udfordringerne kan vise sig større, da flere analytiker spår, at nedskrivningerne bliver endnu større i tredje og fjerde kvartal tilsammen.

Ørsted vil ikke kommentere kritikken over for Børsen inden onsdagens kvartalsregnskab.

Energikoncernen Ørsted annoncerede tilbage i august nedskrivninger af værdien af sin portefølje i USA på potentielt 16 mia. kr.

De første 5 mia. kr. ligger allerede fast og skyldes forsinkelser i forsyningskæderne i relation til tre havvind-projekter, Ocean Wind 1, Sunrise Wind og Revolution Wind.

Desuden lagde Ørsted op til yderligere en nedskrivning på 6 mia. kr., fordi det endnu ikke er lykkes at få de føderale myndigheder i USA til at godkende, at skatterabatten på investeringerne i Ocean Wind 1 og Sunrise Wind sættes op til 40 fra 30 pct. på baggrund af opbygning af lokal produktion.

Ydermere er Ørsted presset af de fortsat høje renter, hvilket påvirker rentabiliteten i projekter inden for landvind og sol i USA, og kommer renterne ikke ned, hed det i august, vil det betyde, at værdien af disse projekter nedskrives med 5 mia. kr. i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også