Branche i opråb: Flere vindmøller pilles ned end sættes op i 2023

Sagsbehandlingstiden skal reduceres væsentligt, og der skal laves en model, der giver kommunerne flere incitamenter til at sætte møller op på land, lyder det fra Vestas.
I år vil der ifølge avisen blive opsat 14 vindmøller med en samlet kapacitet på 53 megawatt. | Foto: Jp
I år vil der ifølge avisen blive opsat 14 vindmøller med en samlet kapacitet på 53 megawatt. | Foto: Jp
AF MARKETWIRE

261 dage inde i året kunne Vestas tirsdag præsentere årets første ordre om vindmølleopsætning i Danmark. Det er symptomatisk for vindenergibranchens kår i Danmark, mener flere aktører.

Det skriver Berlingske Business.

Den nye ordre er på seks vindmøller, som skal opføres i Bjørnstrup 40 km sydvest for Aalborg, hvor de i 2025 forventes at levere strøm til 20.000 husstande. Sådanne projekter er der brug for flere af, hvis et bredt politisk mål, om at firedoble mængden af strøm fra vedvarende energi på land i 2030, skal indfries.

Morten Dyrholm, der er direktør for kommunikation og public affairs i Vestas, mener, at Bjørnstrup-projektet indkapsler udfordringen med at opsætte vindmøller i Danmark. Udfordringen kommer blandt andet til udtryk ved, at der ifølge ham pilles flere vindmøller ned end der sættes op i 2023, skriver Berlingske Business.

Hvis målet, om at firedoble mængden af strøm fra vedvarende energi på land i 2030, skal indfries, vil det kræve, at der hvert år opstilles 2,3 gigawatt grøn strøm. Det er dog langtfra tilfældet. I år vil der ifølge avisen blive opsat 14 vindmøller med en samlet kapacitet på 53 megawatt.

”I industrien kan vi godt levere på de her måltal, men det kræver, at sagsbehandlingstiden bliver reduceret væsentligt, og at vi får lavet en model, der giver kommunerne flere incitamenter til at sætte møller op på land,” siger han til Berlingske Business.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) erklærede sig for to uger siden i Berlingske enig i ”at vi skal fjerne både bøvl og bureaukrati for opstillerne, så vi kan skrue op for tempoet” i forbindelse med opsætningen af vedvarende energi på land. Han bekræftede også overfor avisen, at regeringen har planer om et snarligt udspil på området.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også