Vestas topper på amerikansk ordre

Vindmølleproducenten er tæt på at kunne kalde sig for leverandør af møller til et gigantisk landmølleprojekt i USA
Foto: Pr Mhi Vestas
Foto: Pr Mhi Vestas
af marketwire

Vestas endte fredag i toppen af det danske eliteindeks, efter at den danske vindmølleproducent torsdag aften kunne melde om en amerikansk kæmpeordre.

I toppen var der også comeback til Mærsk, der torsdag faldt efter nedslående konkurrentnyt, men fredag blev støttet af stigende fragtrater.

Blandt sidepapirerne steg SAS til vejrs, efter at det pressede luftfartsselskab kunne melde om første kvartalsoverskud efter 14 røde kvartaler i træk.

Der var generelt god stemning på aktiemarkederne, der blev hjulpet på vej af en amerikansk arbejdsmarkedsrapport, som vidnede om en kærkommen afkøling af økonomien.

Det samlede C25-indeks endte med en stigning på 1 pct. i 1753,64. Det blev dog til et samlet fald over ugen på 0,6 pct.

Vestas med kæmpe ordre

Vindmølleproducenten Vestas er tæt på at kunne kalde sig for leverandør af møller til et gigantisk landmølleprojekt i USA. Selskabet har nemlig skrevet under på en betinget aftale, der er større end Vestas’ nuværende grænse for oplysning om projekter på 1 gigawatt (GW). 

”Det er en kæmpeordre. Den kommer i kølvandet af flere andre, og USA begynder at røre lidt på sig. Det trækker aktien med op,” siger Lars Hytting, der er chef for aktiehandel hos Artha Kapitalforvaltning.

Derudover kunne Vestas i løbet af fredagen også notere to tyske ordre.

Vestas-aktien steg 4,3 pct. til 165,74 kr.

Også Rockwool blandede sig i toppen med et plus på 1,4 pct. til 1783 kr. Selskabet fik løftet sit kursmål til 1600 kr. fra 1530 kr. hos Danske Bank, efter at en opjustering af forventningerne onsdag aften har medført et løft af EBIT-estimaterne med 1-7 pct. for de næste tre år.

Renter steg

På obligationsmarkedet endte det med en solid rentestigning fredag. Dagens store begivenhed var den amerikanske jobrapport, der godt nok viste en større end ventet stigning i jobskabelsen i august, men til gengæld nedreviderede tallet for juli

Det var dog et blandet billede, hvor en nedrevidering af nye job i juli gav et samlet billede af et arbejdsmarked, der er ved at køle af.

Det øgede samtidig markedets tro på, at den amerikanske centralbank vil holde renten i ro på næste rentemøde.

Alligevel steg den toneangivende tiårige danske rente 7 basispoint til 2,80 pct.

Den amerikanske beskæftigelsesrapport viste, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 187.000 personer i august.

Det var dermed flere end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 170.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Måneden inden blev der skabt 157.000 nye job, hvilket er blevet nedrevideret fra tidligere 187.000.

Arbejdsløsheden steg til 3,8 pct. fra 3,5 pct. Økonomerne havde ventet en uændret arbejdsløshed på 3,5 pct.

Derudover viste de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten i fremstillingsindustrien, ISM, en stigning til 47,6 fra 46,4 i måneden før. Ifølge Bloomberg News var konsensus blandt økonomerne et indeks på 47,0.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også