Tårnproducent vil sende regningen videre til forbrugerne

Vindmølleindustrien har ikke råd til, at staten skal have en del af fortjenesten i kommende vindmølleparker. Det mener tårnproducent, der har set sine nærmeste konkurrenter lukke ned de seneste år.
Foto: Joachim Ladefoged
Foto: Joachim Ladefoged

Der er tale om dårlig timing, når staten vil ind og tage del i ejerskabet af Danmarkshistoriens største havvindsudbud, hvor 9-14 GW skal opsættes.

Det mener tårnproducenten Welcons adm. direktør og medejer Jens Risvig Pedersen, der befinder sig i en branche, der netop nu kæmper med at holde sig ovenvande.

For når staten går ind og kræver en andel af de kommende projekter, så samfundet kan tage del i fortjenesten, skal regningen betales længere nede i værdikæden, mener ejerlederen.

”Når staten vil have et milliardbeløb ud af disse projekter, hvor skal de så komme fra? Udviklerne passer på deres marginer, og de kan heller ikke komme fra industrien, der skriger efter at få priserne presset op,” siger Jens Risvig Pedersen.

Direktøren peger på dette som en af årsagerne til, at vindsektorens underleverandører i disse år kæmper med at drive en rentabel forretning. Opsætningen af vindmøller går den gale vej, hvor ordrerne på nye vindmøller faldt 47 pct. i 2022 sammenlignet med et år tidligere.

Det skaber et overudbud, der presser priserne under et rentabelt niveau ifølge direktøren.

”Det er klart, at når alle de projekter ikke bliver til noget, så er der en for stor produktion i industrien, og så kommer priserne ikke op på det niveau, de skal være for, at vindmøllefirmaerne kan tjene penge,” siger Jens Risvig Pedersen.

”Hvis efterspørgslen bliver større, stiger priserne til et niveau, hvor firmaerne kan overleve. Der er kun forbrugerne til at betale det her. Det er os, der lever i Europa, som skal betale til, at vi gør det rigtige,” fortsætter han.

Konkurser blandt konkurrenter

Selv står Welcon i en favorabel position, hvor der er ordrer til de kommende fem år, og hvor det seneste regnskabsår 2021/22 bød på et overskud på over 27 mio. kr.

Det er blandt andet blev gjort muligt på at bagtæppe af konkurser, fortæller Jens Risvig Pedersen. Ifølge ham er godt halvdelen af alle europæiske tårnrproducenter gået konkurs inden for de seneste fem år, hvormed en stor del af kapaciteten er forsvundet.

”Udviklingen går ekstremt hurtigt i vindmøllebranchen, og det er også en af udfordringerne, at fabrikkerne hele tiden skal bygges større og større. Der har vi fulgt med, mens dem, der har drejet nøglen om, ikke har kunne følge trop,” siger Jens Risvig Pedersen.

Welcon har gennem de to seneste år fordoblet sin kapacitet ved at poste 1 mia. kr. i produktionen. Flere penge skal investeres fremover for at følge med den forventelige eksplosion i antallet af nye vindmøller inden for en kort årrække.

Og selvom tårnproducenten kører med overskud, så er det ikke nært så stort, som det burde være.

”Vi laver et overskud, men ikke det overskud, som vi burde. Vi burde lave et trecifret millionoverskud hvert år, når man investerer så mange penge, som vi har gjort,” siger direktøren.

Produktionen ryger til Kina

Hvis den nuværende situation ikke vender til det bedre, frygter Jens Risvig Pedersen, at den europæiske vindindustri bliver kvalt.

Konsekvensen bliver, at store aktører fra navnlig Kina vil gå ind og overtage.

”Hvis den europæiske vindindustri bliver kvalt, er Kina klar til at gå ind og overtage produktionen, ligesom de tidligere har gjort med solceller. Vi er ved at lægge industrien i hænderne på Kina, hvis der ikke handles politisk på at få udbygningen igang,” siger Jens Risvig Pedersen.

Hvad efterlyser du konkret fra politikerne?

”Politikerne er nødt til at komme i gang med opstillingen af vindmøller, og samtidig har vi alletiders mulighed for at skabe et kanon eventyr i den danske industri,” siger han og fortsætter:

”Hvis politikerne siger, at forbrugerne ikke skal betale f.eks. 5 øre mere pr kwh for grøn strøm, hvor skal pengene så komme fra? Hvis politikerne ikke kan svare på det, kommer den grønne omstilling ikke. Jeg er overbevist om, at de fleste forbrugere gerne vil betale en lille merpris for grøn strøm. Vi taler ikke om ret meget her.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også