Vindindustrien i krise i takt med at tilbageslagene hober sig op

Stigende priser og logistiske problemer får udviklere og potentielle købere af vindenergi til at skrotte kontrakter, udsætte projekter og udskyde investeringsbeslutninger.
Foto: Ørsted
Foto: Ørsted
AF MARKETWIRE

Vindindustrien, der betragtes som nøglen til at opfylde klimamål, står over for en lang række problemer. Stigende priser og logistiske problemer får udviklere og potentielle købere af vindenergi til at skrotte kontrakter, udsætte projekter og udskyde investeringsbeslutninger.

Det skriver Wall Street Journal.

Efter flere måneder med advarsler om høje priser og logistiske problemer står markedet nu over for en ophobning af problemer. Særligt for havvindprojekter hober tilbageslagene sig op. I de seneste uger er mindst ti havvindprojekter på tværs af USA og Europa, til omkring 33 mia. dollar i planlagte udgifter, blevet udsat eller ramt af andre af industriens udfordringer.

Vindindustrien betragtes som vital for overgangen væk fra fossile brændstoffer, og udsættelsen af kæmpe vindkraftprojekter kan skubbe USA og Europas 2030-mål for havvindprojekter, lyder det ifølge avisen.

Listen af problemer for vindindustrien er lang, og inkluderer inflation, forsyningsproblemer og stigende renter. Krigen i Ukraine var med til at sende prisen på stål og andre råvarer i vejret, samtidig med at europæiske lande fremskyndede planer for offshorevindprojekter.

Den øgede hastighed i overgangen til bæredygtig energi har medført stigende omkostninger for både udviklere og købere af vindkraft. Flere peger dog på at problemerne kun er midlertidige. Ifølge et nyt studie fra University of California, Berkeley, kan offshoreprojekter stadig komme til at dække for en fjerdedel af al strøm i USA i 2050, skriver Wall Street Journal.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også