Produktion af grøn energi sætter rekord

Den grønne elproduktion kan ifølge brancheorganisationen Green Power Danmark ses på både priser og CO2-udledning. 
Vindmøller og solceller har aldrig produceret mere strøm, end de gjorde i årets første halvår. | Foto: Wind Denmark
Vindmøller og solceller har aldrig produceret mere strøm, end de gjorde i årets første halvår. | Foto: Wind Denmark

Vindmøller og solceller har i første halvår produceret mere strøm end nogensinde før, og samtidig er elforbruget faldet, fordi forbrugerne under energikrisen er blevet mere opmærksomme på deres forbrug. 

Det viser en opgørelse af elproduktionen i første halvår af 2023, som brancheorganisationen Green Power Denmark har lavet på baggrund af data fra Energinet. 

Ifølge opgørelsen var 67 pct. af den strøm, vi brugte i første halvår, genereret af vindmøller og solceller. I 2022 var andelen blot 60 pct. i 2022. Det er ifølge Thomas Aarestrup Jepsen, adm. direktør i Green Power Danmark, bemærkelsesværdigt. 

”Det er en bemærkelsesværdig udvikling, som viser, at vi er godt på vej mod målet om en 100 pct. grøn elproduktion. Det giver os forsyningssikkerhed og betyder, at vi skal importere færre fossile brændstoffer fra udlandet, siger han. 

Slår igennem på CO2 og priser

I det forgangne halvår nåede elproduktion fra vindmøller og solceller op på 11,4 TWh (terrawatt-timer), hvilket er en stigning på 30 procent sammenlignet med for fire år siden. 

”I de kommende år skal vi fortsætte den grønne omstilling af industrien og transportsektoren, og vi skal levere grøn energi til resten af Europa – til gavn for klimaet, vores virksomheder og det danske samfund. Det kræver mange flere vindmøller og solceller,” siger Thomas Aarestrup Jepsen.

Udviklingen slår også igennem på CO2-udledningen, der i første halvdel af 2023 var 91 gram pr. kWh (kilowatt-time). Det er blot en fjerdedel af udledningen sammenlignet med for ti år siden, og i forhold til for fire år siden er der tale om mere end en halvering. 

”Vi kan helt konkret måle, hvad indsatsen betyder for klimaet. Når vi tænder for ovnen, støvsugeren og oplader elbilen, belaster vi klimaet væsentligt mindre, end vi gjorde for få år siden,” siger Thomas Aarestrup Jepsen.

En anden positiv effekt af den grønne energi ser man i elpriserne, som i første halvår var 43 pct. lavere end gennemsnittet for samme periode sidste år. Med til den historie hører dog som bekendt, at elpriserne har været ualmindeligt høje på grund af høje priser på naturgas. 

Gennemsnitsprisen for el lød i 2022 på 1242 kr. pr. MWh (megawatt-time), mens prisen for el i 2023 var 703 kr. pr. MWh. 

”Grøn strøm er billig strøm. Solceller og vindmøllerne er en forsikring mod de ekstreme elpriser, som vi oplevede i store dele af 2022,” siger Thomas Aarestrup Jepsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også