Vestas-chef: For tidligt at dømme bolden inde eller ude

Der skal ikke ske så meget til den ene eller anden side, før man rammer over eller under nul, lyder det fra Vestas topchef i forhold til prognosen for indeværende år. Opdateret
Foto: vestas
Foto: vestas
AF MARKETWIRE

(Opdateret kl. 10.48 med flere citater fra Henrik Andersen)

Vindmølleproducenten Vestas har fået en god start på 2023, hvor prognosen dog fortsat udgør et spænd mellem et negativt resultat og et overskud.

Ifølge selskabets administrerende direktør, Henrik Andersen, skal der flere tal på bordet, før prognosen eventuelt skal justeres i den ene eller anden retning.

”Det er en god start på året, hvor vi balancerer med en prognose omkring nul. Det er lidt et kvartal, hvor det er for tidligt at dømme bolden inde eller ude - det får vi rig lejlighed til at arbejde videre med i de næste tre kvartaler,” siger Henrik Andersen i et interview med MarketWire efter vindmølleproducentens regnskab for første kvartal.

For hele året venter Vestas dermed fortsat en omsætning på 14,0-15,5 mia. euro og en driftsmargin, EBIT, på mellem minus 2 og plus 3 pct.

”Da jeg stadigvæk har sorte tal i min prognose, så ser jeg en vis sandsynlighed for, at vi får sorte tal, men prognosen inkluderer også et rødt tal. Der skal ikke ske så meget til den ene eller anden side, før man rammer over eller under nul,” siger Henrik Andersen.

Efter sidste års skuffelser er Vestas forsigtige med prognoseudmeldingerne. Det er for tidligt på året at ændre på noget.

”Når man kommer ud af et 2022, hvor ikke ret meget forløb som man havde kunnet forecaste eller gætte sig til, så er vi nok også en lille smule ramt på stolthed. Så vi kommer til at tage lidt flere grundtal, før vi begynder at røre ved nogen af tingene i enten op- eller nedadgående retning,” siger Henrik Andersen.

Proppen er af

Udviklingen i prisen per megawatt på ordreindgangen hos vindmølleproducenten Vestas giver anledning til en smule bekymring hos analytikerne.

Men ifølge Henrik Andersen, kalkulerer selskabet minimum med samme profit på ordrerne i år som sidste år.

”Det, der betyder noget for os, er vores kalkuler af profit på ordreindtaget. Profitten er hvis ikke højere, så i hvert fald på samme niveau, som det vi lavede sidste år. Det er vi super glade for. Vi vil hellere have færre ordrer, end at tage ordrer, hvor vi kompromitterer vores profit - det kommer ikke til at ske, siger Henrik Andersen.

I første kvartal havde Vestas en ordreindgang på 3303 megawatt, og den gennemsnitlige ordrepris var på 0,89 mio. euro per megawatt, hvilket er 23 pct. lavere end i fjerde kvartal, da den blev opgjort til 1,15 euro.

Analytikerne havde til sammenligning estimeret en ordreindgang på 3554 megawatt og en noget højere snitpris på 1,07 euro.

Men her er det vigtigt også at se på ordresammensætningen.

”Vi har taget 3,3 gigawatt i ordrer, og en del af de ordrer inkluderer simpelthen ikke tårnene, fordi det er repowering i et så stort marked som USA. Det er klart, at hvis vi ikke skal levere tårne, fordi de gamle kan genbruges, så giver det næsten sig selv, at så bliver gennemsnitsprisen på ordren lavere. Vi er sindssygt glade for, at vi begynder at se, at proppen kommer lidt af den her repowering-flaske i USA, som folk kan bruge under den nye PTC-ordning,” siger Henrik Andersen.

Solid plan

I forhold til mølleprisudviklingen pointerer han også, at fjerde kvartal sidste år inkluderede en stor australsk ordre, som også omfattede konstruktionsdelen.

Mens Vestas i regnskabet for første kvartal overraskede positivt på omsætningen, så viser regnskabet også, at eksekvering af ordrer, der er indgået til tidligere tiders lavere møllepriser, forsat presser indtjeningsmarginerne.

For første kvartal opgøres bruttomarginen til 6,6 pct., hvor analytikerne havde ventet et lidt højere niveau på 8,0 pct.

”Vi har en meget uensartet ordrebog, som vi er nødt til bare at give os tålmodighed til at køre igennem. Jeg tror, det bliver meget svært for folk at gennemskue og gætte vores bruttomargin over de her fire kvarter i år, fordi det er så sensitivt til enkeltprojekter. Hvis vi har et enkelt projekt, som har en dårligere gennemsnitspris, så trækker det bruttomarginen ned. Der er ikke noget, som ikke er gået rimeligt, som vi havde forventet. Vi føler selv, at vi er ”på planen”, og at planen er rimelig solid, siger Henrik Andersen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også