Ørsted eneste byder i havvindudbud

”Der er mangfoldige faktorer på spil lige nu,” begrunder chefen for Rhode Islands største forsyningsselskab udbud, der giver udfordringerne for amerikansk havvind en ny dimension.
Foto: Ge Renewable Energy
Foto: Ge Renewable Energy

I 2010 blev et af havvindhistoriens mest iøjnefaldende udbud afholdt. Om end det afhænger af øjnene, der ser, hvorvidt det var et godt eller et skidt udbud. For dengang var Ørsted den eneste deltager, hvilket tvang myndighederne til at acceptere et bud på 105,1 øre/kWh – to tredjedele højere end prisen på det dengang foregående danske havvindudbud.

Nu gentager i hvert fald den ene del af scenariet sig. I Rhode Islands udbud af op til 1 GW havvind var Ørsted sammen med partneren Eversource således ene om at byde sig til med projektet Revolution Wind 2 på 884 MW.

”Om end vi havde håbet at se flere udviklere ville melde sig på banen med yderligere forslag, så ved vi også, at der er mangfoldige faktorer på spil lige nu,” konstaterer adm. direktør for forsyningsselskabet Rhode Island Energy, Dave Bonenberger, i en meddelelse.

Hvad prisen på buddet er, fremgår endnu ikke. Ifølge tidsplanen står det først til at komme for en dag til august, når delstatens myndigheder skal træffe beslutning om udbuddets vinder.

Ikke desto mindre har priserne på USA’s havvindprojekter over det seneste år været et endog meget varmt emne. For i takt med de stigende omkostninger på råvarer og komponenter samt ikke mindst de stigende renter, har en række projektudviklere klaget deres nød over, at der er indgået aftaler til nu urealistisk lave priser.

Det gælder ikke mindst i Rhode Islands store nabostat, Massachusetts. Her har især Avangrid kæmpet med næb og kløer for at slippe ud af den kontrakt på 72 dollar/MWh, selskabet sikrede sig i 2021. Mens også andre projekter – som f.eks. Ørsteds Sunrise Wind i New York – tager sig tabsgivende ud.

Faktisk var det område, Ørsted nu har budt ind med i udbuddet i Rhode Island, oprindeligt tiltænkt til at opføre havmøller for New York i den store delstats opfølgende udbud. Imidlertid endte det danske energiselskab i 2021 med at tabe den konkurrence til Equinor.

Det kan nu vise sig at ende som en utilsigtet sejr for Ørsted. De projekter, der hidtil er kommet ud af Revolution Winds indbudte havvindareal, har i hvert fald været til nogle noget højere priser; I 2018 blev der indgået kontrakter med myndighederne i henholdsvis Rhode Island og Connecticut på 98,43 dollar/MWh (68,7 øre/kWh) og 99,5 dollar/MWh (69,5 øre/kWh) for opførelsen af samlet 704 MW.

Dengang blev projekterne endnu udviklet af Deepwater Wind. De kom dog ind i Ørsteds fold senere samme år, da den amerikanske havvindpionér blev opkøbt af det danske selskab. I det køb fulgte i øvrigt også USA’s eneste eksisterende havmøllepark, Block Island ud for Rhode Island. Det fik i sin tid sikret en afregningspris på 244 dollar/MWh (170,4 øre/kWh).

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter