Ny rapport: Miljøvurderinger kan speede udpegningen af vind- og solhektarer op

En database over tidligere miljøvurderinger kan effektivisere processen, når der frem mod 2030 skal udpeges over 30.000 hektarer til vedvarende energiproduktion.
Foto: Ida Marie Odgaard//
Foto: Ida Marie Odgaard//

36.660 hektar skal der findes til solcelle- og vindmølleanlæg i Danmark inden 2030, hvis ambitionen om at firdoble produktionen skal blive til virkelighed.

I en ny rapport fortæller konsortiet bag Dreams-projektet, at det kan gøres hurtigere og smartere ved at kigge på tidligere miljørapporter, fortæller de i en meddelelse.

”Det er et enormt område, som bliver svært at finde i et lille land som Danmark, hvor hver enkelt hektar allerede er udnyttet til et andet formål. Ambitionen stiller også krav om en langt mere effektiv proces, end vi ser i dag. Det er her, hvor vi i Dreams-projektet ser store muligheder i at bruge erfaringer fra tidligere miljøvurderinger,” siger Ivar Lyhne, der er lektor ved Aalborg Universitet og tilknyttet Dreams-projektet.

Konkret har man i den nye rapport ”Acceleration af VE på land” kigget på de seneste ti miljø- og miljøkonsekvensrapporter inden for sol og vind, der viser de typiske miljøfaktorer, som har betydning for udpegning af områderne.

”Rapporten er en del af Dreams-projektets ambition om at lave en fælles database med viden fra tidligere miljøvurderinger, som kan være et fælles udgangspunkt for aktørerne - både i forhold til placering af sol og vind og i forhold til, hvad der skal undersøges i processen,” siger Ivan Lyhne.

Et af Dreams-projektets hovedformål, som Ivan Lyhne også nævner, er denne her samlede database med vurderinger, som kan accelerere processen i en miljørapport, forklarer Ulf Kjellerup, der er specialist i vand og natur hos Cowi.

”Digitalisering og genbrug af viden vil være gøre os i stand til at producere miljøvurderinger langt hurtigere og mere effektivt. Så meget, at det kan vise sig, at EU-kommissionens nødforordning der skal sikre ’fremskyndelse af udbredelsen af vedvarende energi’, kan vise sig at være overflødig,” siger Ulf Kjellerup.

Både Cowi og Rambøll har været til at foretage analysearbejdet i rapporten.

Med i Dreams-projektet er en række universiteter, konsulentvirksomheder, bygherrer og myndigheder som blandt andre Miljøministeriet, Banedanmark, DTU og Energinet.

Projektet startede op i oktober 2020 og skal arbejde i tre år. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også