Vestas efterlyser europæisk pendant til amerikansk billionpakke

Amerikansk billionpakke vil give en ”aggressiv” udbygning af havvind. EU bør finde fælles fodslag for at kunne følge med, lyder det fra Vestas-topchef, der ligeledes efterlyser disciplin i vindbranchen. 
Foto: Henning Bagger
Foto: Henning Bagger

Vindmølleproducenterne lider for tiden, men håbet er stadig lysegrønt. 

For selvom det netop afsluttede 2022 kunne virke som en highway to hell for danske Vestas, så er optimismen langt fra død. Den drives således frem af både serviceafdelingen, der forventes at fortsætte sit vækstridt, men også af at udefrakommende faktorer vil sende langt flere ordrer ind ad døren hos Vestas. 

For den amerikanske billionpakke, Inflation Reduction Act (IRA), skal med sine 2500 mia. kr. gennem en investeringsplan over de kommende år sikre en massiv udvikling og udrulning af grøn teknologi på det amerikanske marked.

Det lover godt for især mølleproducenterne, der dog også har en forhåbning om, at en lignende ramme vil blive skabt i Europa. 

”IRA er en ramme, der viser vejen. Jeg vil gerne anerkende politikere, der har lyttet til branchen og skabt noget, der kan give fremdrift,” siger Vestas’ adm. direktør Henrik Andersen på et investorkald onsdag. 

”I Europa har vi brug for at have vores egen ramme. Det bliver forhåbentlig en fælles indsats, og ikke enkelte lande, der giver statstøtte til foretrukne selskaber,” føjer han til.

Den amerikanske pakke er skabt for at kunne indfri præsident Joe Bidens ambition om at sikre et USA ”drevet af amerikansk arbejdskraft” i fremtiden, og at landet ”forbliver den globale leder indenfor grøn energiteknologi, produktion og innovation”. 

”IRA er stadig work in progress. Vi ser det samme som mange andre i branchen: Det vil føre til aggressiv udbygning af havvind. Men der er stadig lidt vej, før vi kommer til at se det,” siger Henrik Andersen. 

Vestas forventer dog, at der vil gå et par kvartaler endnu, før de høje havvindambitioner vil afspejles på ordreindgangen. 

Topchefen understreger, at det ikke bør handle om, at Europa skal konkurrere med USA på støttepakkerne. Tværtimod bør det handle om inspiration. 

For problemet er, at der mangler en gennemsigtighed af rammerne for de næste ti år, der kan sætte gang i investeringerne, lyder det. 

”Vi har brug for langsigtede politikker, der skaber forudsigelighed og bedre muligheder for investeringer i værdikæden,” siger Henrik Andersen.

Trænger nye processer

Det handler dog ikke kun om at skabe en europæisk pendant til den amerikanske pakke. Det handler også om at kigge på de europæiske udbud og tilladelser, der efter Vestas’ mening trænger til en kærlig hånd. 

”Vi har brug for hurtigere tilladelser, så parkerne kan komme langt hurtigere op at stå. Og så har vi brug for vindauktionspriser, der reflekterer de nuværende omkostninger og støtte, der skaber incitament til modenhed og disciplin i industrien,” siger Henrik Andersen. 

Vestas har også forsøgt at gøre sit for at komme prispresset i vindbranchen en smule til livs. Den danske mølleproducent har således hævet priserne med 29 pct. i løbet af 2022. 

Det efterlader dog på ingen måde branchen uden udfordringer, at møllepriserne hæves. Modenhed og disciplin er også i høj grad nogle af de ord, der i forbindelse med årsregnskabet er blevet sagt mest. Retningen for det kommende år er således også lagt. 

”Det primære fokus er at sikre profitabilitet i vindmøllerne. Det er vigtigt – ikke kun for Vestas, men for hele industrien,” siger Henrik Andersen. 

Efter at have indkasseret sit første underskud i ti år - og sågar et på 11,7 mia. kr., er det nok også lige til højrebenet. 

”2023 bliver året, hvor vi vil gøre alt vi kan, for at Vestas kommer back in black,” siger topchefen. 


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også