Grønne investeringer matchede i 2022 for første gang de sorte

Investeringer i vedvarende energi voksede med 31 pct. i 2022 og matcher dermed beløbet, der går til projekter på fossile brændstoffer.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
AF MARKETWIRE

Sidste år brød de samlede investeringer i vedvarende energi for første gang over 1000 mia. dollar efter en stigning på 31 pct., og dermed matchede de grønne penge også for første gang nogensinde investeringerne i projekter baseret på fossile brændstoffer.

Det skriver Recharge News på baggrund af en opgørelse fra Bloomberg New Energy Finance, BNEF.

Trods udfordringer med de globale forsyningskæder, kraftigt inflation og en krig i Ukraine endte de samlede investeringer i grønne energiprojekter fra virksomheder, regeringer og slutkunder på 1100 mia. dollar.

Vedvarende energi, vind og sol, udgjorde den største del med 495 mia. dollar, hvilket var en stigning på 17 pct. fra 2021.

Elektrisk transport, herunder elektriske biler og ladestationer, var dog tæt på at toppe det, da investeringerne her voksede med 54 pct. til 466 mia. dollar.

Kun investeringerne i atomkraft oplevede ikke vækst, men så en flad udvikling.

”Vores resultater lægger enhver debat om, hvordan energikrisen har ramt investeringerne i ren energi, i seng. Frem for at bremse energitransitionen, er investeringerne steget kraftigt til en ny rekord, da lande og virksomheder fortsat gennemfører transitionsplaner,” udtaler Albert Cheung, chefanalytiker hos BNEF.

”Investeringer i ren energi er på nippet til at overhale investeringer i fossile brændstoffer, og det vil fortsætte.”

Kina var det land, som så flest investeringer med 546 mia. dollar. I EU var der grønne investeringer for 180 mia. dollar, mens tallet for USA var på 141 mia. dollar.

Investeringerne er dog langt fra nok, hvis klimamålene skal nås. Det vil kræve yderligere investeringer for 4550 mia. dollar i resten af dette årti, vurderer BNEF.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også