Vestas investerer milliarder i Sydkorea
Vestas øge sin tilstedeværelse i Sydkorea betragteligt. På World Economic Forums topmøde i Davos underskrev topchef Henrik Andersen onsdag en aftale med den sydkoreanske præsident Yoon Suk-Yoel, der indebærer et ”investeringspotentiale på flere hundrede millioner dollar”.
Det bekræfter Vestas onsdag aften på Linkedin.
Meldingen kommer efter det sydkoreanske nyhedsbureau, Yonhap, og adskillige koreanske medier tidligere onsdag skrev om aftalen. Her fremgik det, at Vestas vil investere 300 mio. dollar (2,07 mia. kr.) i produktionsanlæg samt flytte det regionale hovedkontor for Stillehavsasien til landet.
Vestas selv kvantificerer dog ikke selv investeringen og skriver, at den ”afhænger af et voksende marked for havvind”.
Sydkorea har et mål om at gå fra det nuværende ingenting til at have opført 12 GW havvind i 2030. Det har over de seneste år tiltrukket en række af de største udviklere til landet. Heriblandt Shell, der sammen med den svenske producent af flydeplatforme, Hexicon, udvikler projektet MunmuBaram på 1,3 GW. Her blev Vestas i november valgt som foretrukket leverandør.
En uge før da var Henrik Andersen i øvrigt i Seoul for at tale om en mulig fabriksetablering i landet med den koreanske handels-, industri- og energiminister Lee Chang-yang. Mens der allerede sidste forår blev indgået et joint venture om mulig produktion af vinger, tårne om møllemontage med den koreanske tårnproducent CS Wind, der har Vestas’ tidligere tårndirektør Knud Bjarne Hansen som medadm. direktør.
Det er i øvrigt ikke kun Vestas, der taler med den politiske top i Sydkorea. I efteråret 2021 holdt da- og nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) således også et om end virtuelt møde med den daværende koreanske præsident, Moon Jae-in. Et møde som hans efterfølger fremhæver i forhold til aftalen med Vestas.
”På et møde med den danske statsminister Mette Frederiksen forrige år blev vi enige om gensidig udvidelse af investeringer inden for havvind, og det har båret dyrebar frugt,” siger præsident Yoon Suk-Yoel om aftalen ifølge bl.a. avisen Hankyoreh.
”Vi har været i stand til at forberede en trædesten, som vi kan læne os frem på og opgave nye eksportmaskiner.”
Politisk set falder den koreanske aftale på et prekært tidspunkt. I dansk – og europæisk – kontekst eftersom EU i stigende grad forsøger at dæmme op for, at vindindustrien glider Europa af hænde som solindustrien for den. Omvendt i koreansk kontekst fordi der ellers har været usikkerhed om Yoon Suk-Yoels engagement i vedvarende energi.
Under sidste års valgkamp udtalte Yoon Suk-Yoel sig således skeptisk om planerne om at opføre havvind ud for Ulsan. I stedet plæderede lederen af det konservative PPP-parti for mere atomkraft i landet. I Sydkoreas seneste energiplan var målet for andelen af vedvarende energi i 2030 da også skåret ned fra 30,2 til 21,5 pct.
Relaterede artikler:
Vestas laver joint venture om mølleproduktion i Sydkorea
For abonnenter