Opsætninger af vindmøller i EU steg med 33 pct. i 2022

Ifølge brancheforeningen Wind Europa steg opsætningen af vindmøller i EU i 2022 til 15 GW. Ikke så dårligt, lyder det fra direktøren i brancheforeningen, der dog kalder opbremsningen i investeringerne i nye vindmølleparker for mindre opmuntrende.
Foto: Vattenfall
Foto: Vattenfall
AF MARKETWIRE

Opsætninger af vindmøller i EU steg i 2022 med en tredjedel til 15 gigawatt.

Det er et opmuntrende resultat givet udfordringer i industrien, men der er brug for mere, hvis EU skal nå sine klimamål.

Det skriver brancheforeningen Wind Europa i en meddelelse onsdag.

”15 GW ny vind i 2022 er ikke så dårligt i betragtning af de udfordringer, som Europas vindindustri stod over for sidste år. Det er ikke nok for EU’s energimål, men regeringerne ved, at de kun kan nås, hvis de forenkler tilladelsesreglerne og -procedurerne - og der er nu tegn på fremskridt på dette område.”

”Mindre opmuntrende er opbremsningen i investeringerne i nye vindmølleparker. Forvirring om reglerne på elmarkedet får investorer til at holde sig væk. EU skal gøre Europa til et attraktivt sted for investeringer i vedvarende energi igen,” siger Wind Europes direktør, Giles Dickson, i meddelelsen.

Flaskehalse på tilladelser

Ifølge Wind Europa er der fortsat store flaskehalse i tilladelsesprocessen, og det estimeres, at projekter med en kapacitet på 80 gigawatt i øjeblikket ”hænger fast” i tilladelsesprocesser på tværs af Europa.

I forhold til nyopsætningerne fører Tyskland, Sverige og Finland an efterfulgt af Spanien og Frankrig, og 90 pct. af den nyinstallerede kapacitet udgøres af landmølleparker.

I de første 11 måneder af 2022 dækker de totale nye investeringer i vindmølleparker i EU kun 12 gigawatt i ny kapacitet. Det er ifølge brancheforeningen betydeligt under det investeringsniveau, som er påkrævet for at nå EU’s klima- og energimål i 2030.

Investeringer i europæisk forsyningskæde

Afgørende for at overkomme nogle af de udfordringer, som vindindustrien i Europa står over for, er investeringer i en industriel base - i Europa.

”Sidste års stigning på 33 pct. i nye installationer viser, at den europæiske vindindustri er ved at tage udfordringen op. Men det nuværende omkostningspres efterlader vores virksomheder med lidt plads til akut nødvendige nye investeringer.”

”Hvis EU er seriøs omkring sine energi- og klimamål, bør det lette disse investeringer i vores forsyningskæde: fabrikker, faglærte arbejdere, elnet, råmaterialer og fartøjer,” siger Giles Dickson.

EU har overordnet et mål om, at CO2-udledningerne inden 2030 skal reduceres med 55 pct. i forhold til 1990, og for vedvarende energi er målsætningen, at det skal øges til 27 pct. af produktionen og anvendelsen.


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også