Britisk vindorganisation: Særskat på energigevinster rammer skævt

RenewableUK kritiserer, at den nye særskat er højere på vind end på olie og gas. Samtidig kan selskaber modregne investeringer i nye fossile projekter, mens vedvarende energiselskaber ikke kan modregne nye investeringer.
Foto: PR / ABB
Foto: PR / ABB
AF MARKETWIRE

Den britiske regering leder med lys og lygte efter besparelser og nye indtægter for at lukke et hul i statens økonomi på 55 mia. pund, og et af de tiltag, som finansminister Jeremy Hunt torsdag i forbindelse med forslaget til næste års finanslov lagde frem var en særskat på særligt store gevinster på salg af strøm.

Men det rammer skævt, fordi også selskaber, der producerer strøm fra vedvarende kilder skal betale særskatten, og samtidig kan de ikke modregne nye investeringer, advarer interesseorganisationen RenewableUK, ifølge Recharge News.

Den nye særskat, den såkaldte ”windfall tax”, er på 45 pct. på strøm solgt for en pris over 75 pund per megawatt-time, og skatten vil blive indført fra 1. januar 2023 og løbe i fem år. Den britiske regering regner ad den vej at kradse 4 mia. pund ind i ekstra indtægter.

Målet med skatten er at sikre, at selskaber inden for vedvarende energi og atomkraft ikke høster ekstra gevinster, fordi prisen på strøm er røget i vejret på baggrund af de høje gaspriser.

Udfordringen er imidlertid, mener RenewableUK, at energiselskaber inden for fossile brændstoffer, olie og gas, blot skal betale 35 pct. i særskat, samtidig med at de kan modregne investeringer i nye fossile projekter, mens vedvarende energiselskaber ikke kan modregne nye investeringer.

”Denne særskat på energi med lavt CO2-forbrug risikerer at afskrække investeringer på et tidspunkt, hvor finansministeren burde tilskynde til ren energi. I modsætning til olie og gas vil virksomheder, der foretager betydelige investeringer i vedvarende energi, under denne afgift ikke få nogen skattelettelser og vil blive ramt af en højere særrate,” udtaler Dan McGrail, topchef i RenewableUK til Recharge News.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også