Hyme skal langtidslagre sol og vind på Solskinsøen

Danske Hyme Energy skal i nyt innovationsprojekt bruge eksisterende fossile anlæg til at lagre vedvarende energi, der kan bruges i elnettet. Projektet sker med støtte fra EU i samarbejde med virksomheder fra hele Europa.
Foto: Hyme Energy
Foto: Hyme Energy

Bornholm danner rammerne, når forskellige teknologier skal teste at lagre overskydende vind- og solenergi. Her bidrager blandt andet Hyme Energy med energilager i flydende hydroxidsalt i partnerskab med en række andre europæiske virksomheder.

Projektet er en del af EU’s Horizon-projekt ”2nd Life for Power Plants”, og bliver støttet med 60 mio. kr. fra EU. Det samlede budget er på 100 mio. kr.

Målet er at vise, at man kan udnytte eksisterende anlægsinfrastruktur til at opnå lavere omkostninger ved etableringen af fossilfri anlæg, blandt andet fordi de eksisterende anlæg allerede er på elnettet.

Det er en nedlagt kraftværksblok, som skal konverteres til et batteri, der kan lagre overskydende grønne elektroner og sende dem tilbage i elnettet, når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser.

De tre teknologier, der skal i spil, er brugte bilbatterier fra den svenske virksomhed PLS Energy Systemet, et højteknologisk svinghjul, et såkaldt flywheel, som hollandske Quinteq leverer, og ikke mindst flydende hydroxidsalt, som er udviklet af danske Hyme Energy.

”På Bornholm bygger vi verdens første energilager i flydende hydroxidsalt, også kaldet afløbsrens, hvor vi vil lagre grøn energi som varme og returnere den til elnettet, når der er brug for det,” siger Ask Emil Løvschall-Jensen, der er adm. direktør i Hyme Energy, der er klar til at udnytte sin erfaring i dette storskala-projekt.

Fordelen ved disse hydroxidsalte er den meget lave materialepris, fordi det er et overskudprodukt, de har en høj energitæthed, en temperatur på op til 700 grader, og så kan energien lagres i op til to uger, lyder det.

Sammen med de tre leverende virksomheder er også Bornholm Energi & Forsyning, Energy Cluster Denmark, tyske Fraunhofer, Netzgesellschaft Eisenberg, svenske PINI Solutions, polske Ernst-Abbe-Hochschule Jena og en række tekniske universiteter og instituter en del af projektet.

Udover dette nye projekt på Bornholm er Hyme Energy i gang med at bygge og teste et demonstrationsanlæg i Esbjerg, hvor det første spadestik bliver taget i sommeren 2023.

Hyme Energy udspringer af Seaborg Technologies, der blandt andet har udviklet en såkaldt flydende salt-reaktor med en moderator bestående af natrumhydroxid.

Pilotprojekt i Esbjerg skal muliggøre GWh-lagring inden for få år

Lagring i overskudssalt skal feje Hymes konkurrenter af banen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også