EnergiWatch

Heliac indvier nyt patenteret højtemperatur solvarmeanlæg

Anlægget bruger ny teknologi til at forsyne tunge indistrivirksomheder og fjernvarmeværker med grøn varme. Direktør ser store perspektiver i teknologien.

Foto: HeliacArtha

Det danske solselskab Heliac er nu klar med solvarmeanlæg baseret på ny teknologi, der omdanner høje temperaturer fra solens stråler til CO2-fri varme.

Det nye ved teknologien er, at den kan fokusere solens lys. Solcellerne kan derved opnå en høj nok temperatur til at levere varme til industrivirksomheder og fjernvarme. Dermed kan man løse et problem for f.eks. tunge industrivirksomheder, der i dag ofte bruger naturgas eller olie, fordi procesvarme kræver høje temperaturer.

”Med temperaturer op til omkring 200 grader på denne platform er teknologien nu tilgængelig til fjernvarme ved høj temperatur og til en lang række energitunge industrielle processer, der dækker mere end 10 pct. af det globale energiforbrug,” siger adm. direktør hos Heliac, Henrik Pranov til mediet Energy Supply.

Anlægget er placeret ved DTU Science Park tæt på Heliacs nye domicil og blev indviet mandag d. 13. juni. Det kan producere op til 1.700 MWh årligt, og direktøren ser store perspektiver i teknologien:

”Det er kun fantasien, der sætter grænser. Vores teknologi kan i princippet f.eks. kobles på alle eksisterende fjernvarmenetværk og supplere emissionsfrit i 25 år uden ekstra omkostninger,” siger Henrik Pranov til Dansk Fjernvarme.

Allerede nu har det fælles kommunale affalds- og fjernvarmeselskab Norfors indgået aftale med Heliac. Det betyder, at Fredensborg, Hørsholm, Rudersdal, Helsingør og Allerød kommune kan se frem til at få leveret energi fra Heliacs anlæg.

Anlægget ved DTU har været på vej siden 2018, og Heliac har undervejs fået støtte fra både det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) samt kapitalforvalteren Artha, der for et år siden købte en ejerandel i Heliac på 34 pct. for 82 mio. kr.

Heliac har i investorkredsen også Eon, Danapak og skibsteknologiselskabet Gertsen & Olufsen.

Danske Heliac gør klar til det store 100-millioners ryk: ”Vi kan levere varme billigere end naturgas”

Kapitalforvalter for velhaverfamilier investerer i solvarmeselskab

Nyt projekt vil udnytte solens stråler bedre

Ny aktør går ind i solcellemarkedet med kæmpeprojekter

Solcelleaktører: Regeringen overser private husholdningers grønne bidrag

Mere fra EnergiWatch

Ukrainsk energiselskab ramt af cyberangreb

Russiske hackere har angiveligt udført et cyberangreb mod Ukraines største privatejede energiselskab DTEK Group. Målet har været destabilisering, lyder det fra det ukrainske selskab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs