Woodmac: Pipelinen af havmølleprojekter brager i vejret

Konsulentfirmaet ser et enormt dynamisk marked, hvor der konstant opstår nye muligheder.
Foto: MHI Vestas
Foto: MHI Vestas
AF MARKETWIRE

Der er udsigt til en kraftig vækst i opsætningen af havmøller på globalt plan de næste mange år.

Det indikerer den kraftigt stigende pipeline af projekter, der er blevet understøttet af de seneste års fald i prisen på havmøllegeneret strøm.

De positive udsigter får samtidig et ekstra boost af nye og højere målsætninger fra et stigende antal lande, som ser potentiale i havvind og vil være med på bølgen.

Det siger Søren Lassen, som er chef for havvindanalyse hos research og konsulentfirmaet Wood Mackenzie, i et interview med MarketWire i forbindelse med denne uges vindmøllekonference i Bilbao.

"2021 er et rigtigt godt år at se på, også når man kigger fremad, for det, som gør havvind særligt interessant, er slet ikke hvor vi er i dag, men hvor meget kapacitet, vi forventer, der skal opsættes over de næste 10 år," siger Søren Lassen.

Ifølge Wood Mackenzie voksede den globale pipeline af havmølleprojekter sidste år med næsten 70 pct. til omkring 1 terawatt.

"Det er jo et enormt tal. 1000 gigawatt er mere, end hvad der er installeret af møller på land i dag. Over de næste ti år forventer vi, at den installerede kapacitet af havmøller vil blive syvdoblet, i forhold til hvad der var installeret ved udgangen af 2021."

"Men det, der virkeligt er interessant, er raten, hvormed nye muligheder opstår. Det er et enormt dynamisk marked, og der er en meget stærk trend, hvor der hele tiden opstår nye muligheder," siger Søren Lassen.

Søren Lassen, som er chef for havvindanalyse hos research og konsulentfirmaet Wood Mackenzie, ser et enormt potentiale på havmøllemarkedet. | Foto: PR / Wood Mackenzie
Søren Lassen, som er chef for havvindanalyse hos research og konsulentfirmaet Wood Mackenzie, ser et enormt potentiale på havmøllemarkedet. | Foto: PR / Wood Mackenzie

Udover at et stigende antal energivirksomheder flokkes om at komme med på markedet på udviklersiden, så er udviklingen også drevet af de mål, som regeringer har sat - og fortsætter med at sætte - inden for havvindenergi.

"De samlede akkumulative mål, der er sat af regeringer frem mod 2030, steg sidste år med mere end 30 pct. Det er en enorm stigning, igen. Der bliver hele tiden ved med at komme nye muligheder. Regeringer bliver ved med at udvide deres mål, og pipelinen bliver ved med at vokse," siger Søren Lassen.

Efter udgangen af første kvartal af 2022 er der da heller ikke noget, der tyder på, at væksttempoet aftager på havmøllemarkedet.

"Trenden forsætter i forhold til pipeline. Det er meget nye markeder og så de her lease-auktioner i de mere etablerede markeder, som kommer til at drive væksten i pipelinen," vurderer Søren Lassen.

I år har der været en stor lease-auktion i Skotland og også i New York, og forude venter endnu en i South Carolina og i Californien. Auktionerne åbner op for yderligere havarealer, hvor der kan skabes ny pipeline af projekter.

"Og udover de her etablerede markeder, så er der alle de nye markeder, hvor der er en masse nye spillere, der kommer ind og er ved at positionere sig. Som eksempel på det er markedet i Brasilien, hvor vi ser vi enorm vækst i pipelinen," siger Søren Lassen.

At der for alvor er ved at komme fart på havmøllemarkedet skal ses i lyset af de seneste års store prisfald på energiformen. Ifølge Wood Mackenzie er prisen per megawatt-time for strømmen fra vindmøller på globalt plan faldet med hele 66 pct. i perioden fra 2014 og frem til de projekter, der opsættes til 2025.

"For nogle år siden var vurderingen, at havvind var for dyrt til, at det kunne blive et stort marked. Men udviklingen siden da har været med til at gøre havvind til et enormt spændende marked med enormt meget vækst."

"Efterspørgslen er steget i takt med, at priserne er kommet ned. Regeringernes målsætninger for den grøn omstilling spiller også en kæmpe rolle, men de kunne ikke realisere det, hvis ikke priserne på vedvarende energi var faldet så meget, som de er," siger Søren Lassen.

Wintershall Dea bogfører milliardtab på Nord Stream 2

Eon nægter at lukke for Nord Stream 1: "Der gælder et andet perspektiv" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også