Enercon: Alle europæiske mølleproducenter er i problemer

De tyske vindmølleproducenter råber vagt i gevær og advarer om, at de voldsomme omkostningsreduktioner i branchen udfordrer selskaberne.
Foto: Rabbalshede Kraft
Foto: Rabbalshede Kraft
AF MARKETWIRE

Alle europæiske vindmølleproducenter er i øjeblikket i problemer, og for at skabe en mere robust energisektor i Europa er det nødvendigt ikke kun at fokusere på pris.

Det var et af budskaberne fra topchefen for den tyske vindmølleproducent Enercon, Jürgen Zeschky, tirsdag på en vindenergikonference i Bilbao.

De seneste otte år har omkostningsreduktioner gjort det muligt at sænke priserne, og lave priser har drevet udviklingen, siger Enercon-topchefen. I processen er lokale arbejdspladser dog gået tabt.

"Vi har skabt en lav omkostningsbase, men prisen har været en outsouring til lavomkostningslande. Hvis du ser på Europa og Tyskland, mister vi konstant jobs i industrien ved at flytte til andre steder," sagde Jürgen Zeschky på konferencen.

I lyset af Ruslands krig i Ukraine fremhæver han, at det nu ikke kun handler om omkostninger, men om at have en uafhængig, robust og pålidelig energisituation i Europa.

Hos en anden tysk vindmølleproducent, Nordex, er budskabet meget det samme. Ifølge selskabets administrerende, direktør José Luis Blanco, var økonomien i vindmølleindustrien allerede smadret før Ukraine-krigen.

Det tilskriver han prispres fra auktioner og lav sigtbarhed for markedspipelinen som følge af en mislykket politik.

"Vi sælger stadig med tab som følge af dynamikkerne fra auktionerne og lav sigtbarhed om volumenerne," sagde José Luis Blanco.

Han uddybede, at selskabet investerer i volumener i tillid til markedsdynamikkerne, men når volumenerne ikke kommer, og fabrikkerne står tomme, så er det bedre at have nogle pengestrømme end ingen.

Konsekvensen bliver ifølge Nordex-topchefen et ”selvdestruktivt loop.”

Han mener, at hvis Europa ønsker at tredoble sin vindenergikapacitet, så er det nødvendigt at støtte uafhængigheden af forsyningskæden. I øjeblikket kommer i omegnen af 85 pct. af industriens komponenter fra Kina, vurderer han.

Enercon skifter atter ud i toppen

Vestas henter ordre i Argentina 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også