Analytiker: Det står bedre til end frygtet efter ordrebyge

Med ordrene torsdag har Vestas samlet hentet ordrer for 2179 MW i første kvartal, og det er mere end samme periode sidste år, hvor antallet af annoncerede ordrer var på 1060 MW.
Foto: vestas
Foto: vestas
AF MARKETWIRE

Vindmølleleverandøren Vestas satte en slutspurt ind torsdag, hvor der samlet blev annoncerer nye ordrer for 1313 megawatt (MW).

Det er særdeles positivt for Vestas, der ellers har været ramt af ordretørke i fjerde kvartal sidste år, som umiddelbart så ud til at skulle fortsætte for de første måneder af 2022.

"Jeg har sjældent stået en første dag i et nyt kvartal og tænkt, at det alligevel står noget bedre til, end vi havde frygtet," konstaterer Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank, over for MarketWire.

"Den meget svage ordreindgang, vi har oplevet gennem en periode i fjerde kvartal og i første kvartal frem til i går, torsdag, tegnede et billede af, at tingene var gået meget i stå," siger han videre.

Med ordrene torsdag har Vestas samlet hentet ordrer for 2179 MW i første kvartal, og det er mere end samme periode sidste år, hvor antallet af annoncerede ordrer var på 1060 MW.

"Der er stor forskel på, hvad vi så i går, og så hvad vi gik og troede i forgårs. Det her er afgjort et vidnesbyrd om, at der stadig er gang i vindmarkedet," siger Jacob Pedersen.

Nye ordrer bør være til højere priser

Han hæfter sig særligt ved, at Vestas har varslet prisstigninger, fordi de eksisterende niveauer ikke var rentable - ikke mindst på grund af højere råvarepriser og transportomkostninger. Og set i det lys er ordrestrømmen endnu mere positiv.

"Vi har Vestas ord for, at nye ordrer ville blive taget ind til mere rentable niveauer, og de har været meget klare i spyttet om, at man ikke tager ordrer ind, medmindre priserne er højere. Hvis der lander et regnskab 4. maj, der viser, at priserne ikke er steget, så er det skuffende," siger Jacob Pedersen.

De højere priser har dog skabt bekymringer i markedet, især efter indløbet af nye ordrer over en periode har været faldet drastisk. De varslede prisstigninger har skabt længere forhandlinger og skubbet ordreindgangen.

"Nogle har været nervøse for, om det stoppede her, og om de højere priser betød, at man ikke ville lægge ordrer. Nu tyder det dog på, at markedet ikke er gået i stå," siger analytikeren.

Underliggende udfordringer i 2022 er ikke væk

Han advarer dog om, at de underliggende udfordringer for 2022 ikke er forsvundet. Råvarepriserne er stadig høje, og det er også dyrt at sikre sig logistik og transport for møllerne. Det kan skræmme kortsigtede investorer, mens udsigterne for de langsigtede investorer er blevet bedre.

"Det bliver ikke bedre for 2022, og der er ordrebogen også fyldt, men der er plads til meget mere i 2023 og 2024, og man kan relativt hurtigt skalere op. De udfordringer, der består i år med logistik- og transportomkostninger og de dyre råvarepriser giver modvind, men det er bygget ind i den guidance og prognose, som Vestas har givet," siger Jacob Pedersen.

Aktien faldt torsdag 0,6 pct.til 199,75 kr., og det var før, at størstedelen af ordrerne for dagen indløb.

Vestas tæt på jackpot efter 13 rigtige

Analytiker ser risiko for underskud hos Vestas i 2022

Vestas tilbage på tronen som verdensetter på det globale vindmarked

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også