Vestas-chef: Vi kommer ikke til at gå på kompromis med profitabilitet

"Vores gennemsnitlige salgspris er gået væsentligt op i løbet af 2021, og det er det niveau, der reflekterer de variationer, der er til prisen på både råmaterialer og komponenter," lyder det fra den adm. direktør.
Foto: vestas
Foto: vestas
AF MARKETWIRE

Vestas kommer ikke til at gå på kompromis med profitabiliteten.

Det slår vindmølleproducentens topchef, Henrik Andersen, fast med syvtommersøm i et interview med MarketWire efter regnskabet for 2021 torsdag morgen.

"Vi kommer ikke til at gå på kompromis med vores profitabilitet i forhold til at tage projekter, der i givet fald er tabsgivende eller lignende - det hænger ikke sammen."

"Der skal være en større disciplin, men også en større grad af modenhed i vores industri, for ellers ender det de facto med, at der ikke længere er nogen tilbage i industrien," siger Henrik Andersen.

Accelererende prisinflation på råmaterialer, transport og møllekomponenter lagde i 2021 pres på vindmølleproducenternes marginer og har nødvendiggjort prisstigninger på møller.

Det er Vestas også lykkedes med igennem 2021. I fjerde kvartal var den gennemsnitlige salgspris på de ordrer, som Vestas fik i bøgerne, på 0,86 mio. euro per MW, mens prisen i samme kvartal året før var 0,71 mio. euro per MW.

"Vores gennemsnitlige salgspris er gået væsentligt op i løbet af 2021, og det er det niveau, der reflekterer de variationer, der er til prisen på både råmaterialer og komponenter," fortæller Henrik Andersen.

Store udfordringer for kunderne

For kunderne kan det skabe store udfordringer - særligt hvis de står med et projekt, som er planlagt før prisstigningerne. Det gælder ikke mindst hvis de i forvejen har hentet finansiering og indgået elsalgsaftaler til "gamle" og væsentligt lavere priser end de nuværende.

"Hvis kunden har lavet finansieringen og sikret prisen på elektriciteten, men ikke fået sikret leverancen af vindturbiner, så har han to variable, som egentlig er blevet sikret og en variabel, som pludselig stiger voldsomt i pris. Det gør, at kunden ikke længere kan holde den case og projekt, som han basalt set har præsenteret til sine finansielle partnere."

"Men endnu værre er det, hvis kunden måske har solgt noget elektricitet, som skal afdækkes i et marked, hvor elektricitetsprisen i landet måske er steget både 10 og 15 gange i forhold til prisen for elektriciteten for seks eller ni måneder siden," siger Henrik Andersen.

Så mens en stigende elpris er en fordel på længere sigt, så har det skabt store udfordringer for mange udviklere, hvis de har forpligtet sig til et strømsalg til det prisniveau, som tidligere var gældende.

"Så det er ret komplekst, for det er turnkey-projekter, der strækker sig tre-fem år ud i tiden og samtidig er det elektricitetsleverancer, som strækker sig 20-30 år ud i tiden. Vi er nødt til at anerkende, at elektricitetsprisen i mange markeder er steget med både 10 og 15 gange i de forgange 9 og 12 måneder. Det gør det super attraktivt på den lange bane, men vi er nødt til at komme igennem de kortsigtede udfordringer," siger Henrik Andersen.

Vestas fastholder forventninger og ser fortsatte forstyrrelser i forsyningskæderne

Vestas-redegørelse: Cyberkriminelle advarede selv Vestas om igangværende hackerangreb 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også